Hlavní obsah

Další krok k elektromobilitě: Nabíjecí stanice v mapách má i Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple konečně implantovala do svých map body, kde je možné dobít elektromobily. Tedy zatím začali ve Velké Británii, ale pravděpodobně se vše bude rychle rozvíjet.

Foto: Apple

Ještě americká verze Apple Maps s dobíjecími stanicemi

Článek

Pro řidiče elektromobilů a plug-in hybridů je důležité vědět, kde jsou nabíjecí stanice. Bez nich je auto nemobilní. Když se elektromobil na silnici zastaví pro nedostatek elektřiny, majitel nemůže s kanystrem dojít k nejbližší pumpě.

A tak informovanost o dojezdu a dobíjecích stanicích je poměrně klíčová. Apple v tomto zatím nevynikal. Jeho aplikace map tento nedostatek v USA napravila na konci minulého roku a teď konečně přichází i do Evropy. Prvním státem, kde tyto body zájmu jsou implementované, je Velká Británie.

Apple spolupracuje s aplikací Moovility (firma Cirrantic z Mnichova), která provozuje vlastní databáze nabíjecích stanic. Spolupracuje se všemi většími provozovateli a zřizovateli elektrických stanic jako je Podpoint, CYC, Ecotricity, NPower nebo NewMotion. Tato databáze obsahuje už skoro celou Evropu, takže je jen otázkou krátké doby, kdy se objeví nabíjecí stanice i v ostatních zemích.

Pokrytí většiny mobilních zařízení v Evropě

Ovšem je otázka, jestli tyto mapy budou lepší, než dnes již fungující aplikace EVSE od firmy ChargePoint, která je sice v současné době jen pro USA, ale odnože (s jiným názvem) fungují i v Evropě a mají databáze opravdu velké, protože fungují na principu sdílených informací.

Každopádně je to velký krok vpřed. Vždyť tímto se pokrývá většina mobilních zařízení provozovaných v Evropě. Google už tuto službu nabízí, aplikací do Androidu je hromada a Apple iStore už má výše zmiňovaný EVSE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám