Hlavní obsah

Značku na přání má 5470 vozidel, nejvíce jich je v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Registrační značku na přání má v Česku 5470 aut či motocyklů. Nejvíce jich úřady vydaly v Praze, nejméně v kraji Vysočina. Zájemci za ně zaplatili 55 miliónů korun, uvedl Autoklub v tiskové zprávě. Odborníci očekávali, že zájem motoristů o značky s vlastním textem bude větší. Lidé mohou o značky na přání žádat od loňského ledna.

Foto: Právo

Článek

„Zpočátku se zdálo, že zájem o registrační značky bude větší. Napovídaly tomu v průběhu loňského roku zveřejňované počty žádostí. Nakonec se ale tempo zpomalilo a tento rok se už zdaleka tolik nových originálních značek neobjeví," uvedl prezident Autoklubu Jan Šťovíček.

Loni úřady vydaly 4806 značek na přání. Ke konci letošního února jejich počet stoupl o 664 na 5470. Nejvíce značek se vydalo v Praze, a to 1405. Následoval Jihomoravský kraj se 777 a Středočeský kraj se 731 značkami. Naopak v Karlovarském kraji se vydalo 200 a na Vysočině 155 značek.

Lidé chtěli mít na registračních značkách zpravidla křestní jména nebo jména firem, případně se snažili registrační značku ozvláštnit nějakým vtipem nebo přezdívkou typu "UME D0BRY" nebo "RUK UNAT0". Vydání registračních značek s textem na přání se řídí několika pravidly.

Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie.

Registrační značky na jedno auto stojí 10 000 korun, přičemž tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám