Hlavní obsah

Nejrychlejší auto bez řidiče jelo 258 km/h

Víte, jaké elektrické auto je nejrychlejší? Jmenuje se Nio EP9. Na Nürburgringu totálně rozdrtilo všechny předchozí rekordy. A víte, jaké je nejrychlejší autonomní auto, tedy vůz bez řidiče? Opět Nio EP9!

Nio EP9 - nejrychlejší autonomní auto světaVideo: NIO

 
Článek

Megawattový elektrický hypersport z čínské produkce značky Nio trhá rekordy jako zralé třešně. Na okruhu texaském Austinu v délce 5,5 kilometrů se prohnalo tohle modré auto neskutečnou rychlostí 258 km/h. Neskutečnou hlavně proto, že za volantem neseděl nikdo. Vůbec nikdo. Dokonce ani technik ne. Prostě tam bylo prázdno. Celý okruh dokázalo auto zvládnout za 2 minuty 40.33 sekundy.

Foto: NIO

NIO EP9

Společnost také za volant posadila závodního jezdce a nechala ho okruh projet ještě jednou. Výsledek byl 2 minuty 11.30 sekundy. Maximální rychlost byla 274 km/h. A to už je hodně blízko speciálu ze závodního pole GT – Aston Martinu Vantage V8, které tenhle okruh jezdí při závodech za 2 minuty 4.61 sekundy.

Nio EP9 je čínský superelektromobil, jehož čtyři elektrické motory mají výkon přes jeden megawatt. Auto na stovku zrychlí za 2,7 sekundy, dvoustovku za 7,1 sekundy a maximální rychlost je 313 km/h. Akumulátory umožní autu dojezd až 427 kilometrů. Samozřejmě že to nesmí projíždět závodní tratě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám