Hlavní obsah

Toyota podruhé omladila yaris, evropský design převezme i japonská verze

Novinky, maž

Toyota představila už druhé omlazení třetí generace yarise. Automobilka na voze provedla údajně na 900 změn, tou největší je nahrazení motoru o objemu 1,33 litru čtyřválcovou patnáctistovkou. V Ženevě, kde bude mít v březnu premiéru, se ukáže i sportovní verze.

Foto: Toyota

Toyota Yaris (facelift, 2017)

Článek

Vnější design se měnil jenom v drobnostech: logo na přídi je více vystrčené, jiné jsou i mlhové světlomety a svislé diody pro denní svícení. Ve spodní části jsou nové ozdobné lišty. Vzadu se světla více protáhla, rozměry ve Francii vyráběného kompaktu ovšem zůstaly stejné. Design vyvinul tým na jihu Francie a je to vůbec poprvé, kdy jej převezme japonská verze Vitz, vyráběná v domovské zemi Toyoty.

Uvnitř jsou nová barevná provedení (například černo-šedé čalounění) a dekory, všechny verze kromě základní výbavy mají barevný TFT dotykový displej o velikosti 4,2 palce.

Foto: Toyota

Toyota Yaris (facelift, 2017)

Nové jsou i bezpečnostní systémy pro automatické přepínání dálkových světel, systém pro hlídání jízdních pruhů a systém rozpoznávání dopravních značek.

Upsizing: yaris dostal větší motor

Největší změnou je pak nasazení čtyřválcové patnáctistovky namísto původního motoru o objemu 1,33 litru. Nový atmosférický čtyřválec má zdvihový objem 1496 ccm, pyšní se maximálním výkonem 82 kW (111 k) a točivým momentem 136 Nm při 4400 otáčkách za minutu. Toyota uvádí, že 118 Nm je k dispozici již od 2000 otáček.

Foto: Toyota

Toyota Yaris (facelift, 2014)

Ve srovnání s předchůdcem o zdvihovém objemu 1,3 litru (1,33 Dual-VVT-i) je nový motor svižnější při akceleraci z 0 na 100 km/h, konkrétně o 0,8 sekundy (11,0 s oproti 11,8 s), a lepší v pružném zrychlení z 80 na 120 km/h (17,6 s vs. 18,8 sekundy). Více v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Ve světové premiéře se omlazený yaris ukáže na březnovém ženevském autosalonu, kde se představí i sportovně laděná verze o výkonu 210 koní. [celá zpráva]

Foto: Toyota

Toyota Yaris (facelift, 2017)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám