Hlavní obsah

Škoda odkryla nejrychlejší Octavii všech dob, RS 245

Novinky, maž

Tři nejdůležitější informace hned na začátek: RS 245 nabízí stejný výkon, jaký uvádí číslice v jejím názvu, nabízí se s manuální či automatickou převodovkou a koupíte jej jako kombi i liftback. A ve světové premiéře se ukáže v březnu na ženevském autosalonu.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS 245

Článek

Dosud měla nejsportovněji pojatá octavia výkon 230 koní (verze RS 230). Tolik ale dostalo po faceliftu už standardní ereso, takže bylo nutné přijít s větším výkonem. Ne, neblíží se to 290 koním, které nabízí koncernově spřízněný Seat Leon Cupra, ale i 245 k je velice slušná hodnota.

Srdcem verze RS 245 je čtyřválcový benzínový motor TSI naladěný na 180 kW (245 k) a 370 Nm v rozsahu 1600 až 4300 otáček. Na výběr máte jak šestistupňovou manuální převodovku, tak sedmistupňové DSG (dosud šestistupňové).

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS 245

Liftback zrychluje z 0 na 100 km/h o jednu desetinu sekundy rychleji než v případě dřívější vrcholné verze: 0-100 km/h tak RS 245 zvládne za 6,6 s, kombi za 6,7 s. Všechny varianty mají nejvyšší rychlost omezenou elektronicky při tradičních 250 km/h.

Elektrohydraulický samosvorný diferenciál bez příplatku

Proti běžné octavii je RS 245 o 14 milimetrů blíže k silnici. Standardem jsou 19palcová litá kola v černé barvě. Výkon motoru se přenáší výhradně na kola přední nápravy. Průjezdy zatáčkami zlepšuje sériově dodávaný elektrohydraulicky ovládaný samosvorný přední diferenciál VAQ, který k žádné jiné octavii nedostanete. Za příplatek pak můžete mít adaptivní tlumiče DCC.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS 245

Verze RS 245 má černé kryty vnějších zpětných zrcátek a lichoběžníkové koncovky výfuku. Na masce chladiče a na pátých dveřích je umístěno logo RS s lesklým černým písmenem „V“ (z anglického „Victory“). Proti standardnímu RS by tato varianta měla mít sportovněji znějící výfukovou soustavu.

Cena zatím nebyla oznámena. Základní provedení Octavie RS s motorem o výkonu 220 koní přijde na 659 900 korun. Ve světové premiéře se standardní Octavia RS i RS 245 ukážou na březnovém autosalonu v Ženevě.

Minulou generaci Octavie RS 230 jsme testovali na nejnáročnějším závodním okruhu světa, na německém Nürburgringu. Více v dřívějším článku. [celá zpráva]

Škoda Octavia RS 2017Video: Škoda Auto

Označení RS na vozech Škoda

Označení RS (Rally Sport) používá Škoda od roku 1974 na závodních vozidlech, od roku 2000 rovněž na sériových sportovně laděných automobilech. Z těch novodobých nabízela škodovka modely Fabia RS (první a druhé generace, nyní se již nevyrábí) a Octavii RS (všechny tři novodobé generace).

Prvním sériovým modelem s logem Rally Sport (v některých zemích kvůli ochranné známce prodávaný jako vRS, v jako victory čili vítězství) byla od roku 2000 první generace novodobé octavie. Tu poháněl přeplňovaný benzinový čtyřválec 1,8 litru o výkonu 132 kW (180 koní), kombinovaný s manuální pětistupňovou převodovkou. 

Dosud bylo prodáno 200 tisíc škodovek ve variantě RS – z toho polovina od roku 2013, kdy přišla na trh třetí generace modelu octavia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám