Hlavní obsah

Seat představil pátou ibizu, narostla do šířky a jako první má novou platformu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seat poprvé ukázal pátou generaci ibizy, která jako první mezi malými auty koncernu Volkswagen stojí na nové modulární platformě MQB A0. Tu později dostane i VW Polo a Škoda Fabia. Design ibizy se přiblížil většímu Seatu Leon.

Foto: Seat

Seat Ibiza (2017)

Článek

Díky nasazení nové platformy se rozměry vozu změnily, délka a výška přitom zůstala zachována. Výrazně větší jsou rozvor náprav a šířka. V porovnání se svým předchůdcem je nová ibiza o značných 87 mm širší. Rozvor náprav se zvětšil o 95 mm na 2564 milimetrů navzdory tomu, že nový model je o dva milimetry kratší.

Rozchod kol vpředu je oproti předchůdci o 60 mm širší, vzadu o 48 mm. Výška se snížila o zanedbatelný jeden milimetr. Zavazadlový prostor je nově největší ve své třídě, o pouhých pět litrů překonává fabii, jež v základní karosářské verzi hatchback nabízí 330 l.

Foto: Seat

Seat Ibiza (2017)

Designéři si ulehčili práci, vnější design vypadá až na drobné detaily (umístění mlhovek) jako u většího leonu. Je jako přes kopírák, ale soudě alespoň dle fotografií to malému Španělovi sluší. Kola mohou mít průměr až 18 palců.

Na turbodiesely Seat nerezignoval

Na výběr jsou tři zážehové motory s hliníkovým blokem a hlavou válců. Tříválec 1.0 TSI, přeplňovaný turbodmychadlem bude nabízen ve dvou výkonových variantách – 95 k nebo 115 k a později přijde na CNG varianta (90 k).

Koncem letošního roku bude k dispozici nový čtyřválec 1.5 TSI o výkonu 150 k, který bude kromě případných sportovních derivátů patřit k tomu nejvýkonnějšímu, co si pod kapotu malé ibizy budete moci koupit.

Foto: Seat

Seat Ibiza (2017)

A koncern nezapomněl ani na turbodiesely, jakkoli pro takhle malé auto se vlastně ani nehodí. Ale v nabídce bude motor 1.6 TDI naladěný hned na tři různé výkony – 80, 95 a 115 koňských sil.

Motory o výkonu 95 k a nižším se budou dodávat s pětistupňovou mechanickou převodovkou, výkonnější verze dostanete se šestistupňovou přímo řazenou převodovkou a pro některé motorizace bude ibiza k dispozici i se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Seat také oznámil, že s třídveřovou karoserií je amen, a jedinou v nabídce tak bude pětidveřový hatchback. A kombi také nedorazí, to už má z malých aut od VW v nabídce jenom škodovka.

Ve světové premiéře se nová ibiza ukáže na březnovém autosalónu v Ženevě. „České ceny budou k dispozici od dubna, kdy půjde vůz objednat. První kusy k českým dealerům dorazí koncem června,” uvedla pro Novinky.cz Zorka Mašková z tiskového zastoupení tuzemského importéra.

Foto: Seat

Seat Ibiza (2017)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám