Hlavní obsah

Kalifornie vybuduje 10 000 dobíjecích stanic pro elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký plán, kdy Kalifornie chce v roce 2025 prodávat pouze bezemisní vozy, pokračuje dalším krokem. Koalice energetických gigantů a státu Kalifornie plánuje vybudování 10 000 dobíjecích stanic.

Foto: Phoenix Contact

Univerzální konektor CCS pro elektromobily

Článek

Pacific Gas & Electric (PG & E), Southern California Edison (SCE) a San Diego Gas & Electric (SDG & E) jsou podniky, které se budou podílet na přípravě infrastruktury pro elektromobily. Společně s kalifornskou vládou chtějí investovat více než jednu miliardu dolarů (přes 25 miliard korun) do nových dobíjecích stanic.

Každá z firem má přitom vlastní okruh, který by chtěla zaštiťovat. Například PG & E chce především vložit peníze do dobíjecích stanic pro elektromobily pro střední a těžká nákladní vozidla.

SCE pak chce půl miliardy dolarů investovat do rozvoje dobíjecích stanic na přání zákazníků, tedy takových stanic, které si soukromé osoby i firmy nadefinují podle vlastních potřeb. Zahrnuje to třeba nabíjecí stanice pro nejtěžší obslužná vozidla v přístavech, která mají jiné specifické požadavky, než třeba klasické silniční tahače. SDG & E pak bude mít za úkol rozšíření té standardní sítě dobíjecích stanic.

Nejen Kalifornie

Pokud se tohle povede, Kalifornie bude mít dostatečně rozšířenou infrastrukturu, aby v roce 2025 zvládla obsloužit jeden milión elektromobilů, provozovaných na kalifornských silnicích.

To, že se elektromobily nezastaví s hranicemi státu Kalifornie, jsme už psali ve zvláštním článku, kde jsme představovali plán vlády USA vytvořit páteřní sítě dobíjecích stanic podél nejdůležitějších silnic napříč celými Spojenými státy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám