Hlavní obsah

Volkswagen se obává Trumpa. Koncern má v Mexiku továrny s „levnými” zaměstnanci

Novinky, ČTK, maž

Šéf koncernu Volkswagen Matthias Müller vyjádřil obavy, že zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa prezidentem Spojených států by mohlo mít negativní dopady na německou automobilku. Ta v Mexiku vyrábí volkswageny a audi, většinu jich vyváží.

Foto: VW

Článek

Před možnými nepříznivými důsledky Trumpova zvolení varovalo podle agentury Reuters rovněž německé sdružení automobilového průmyslu VDA. To se obává nárůstu protekcionismu v USA. Trump během své předvolební kampaně například hrozil, že uvalí cla na dovoz automobilů z Mexika, aby tak chránil pracovní místa v USA. Takovýto krok by přiměl německé automobilky k přehodnocení investic do mexických továren.

„Je třeba se obávat, že Spojené státy se pod novým prezidentem budou soustředit zejména na svou vlastní ekonomiku, a to na úkor mezinárodního obchodu," uvedlo sdružení VDA, které zastupuje německé výrobce automobilů a automobilových součástek, včetně firem Volkswagen, Daimler či BMW.

Foto: VW

Výroba modelu VW Golf v Mexiku

V Mexiku německé automobilky značně investovaly

Německé automobilky v posledních letech výrazně investovaly do továren v Mexiku, které je pro ně přitažlivé díky nízkým mzdovým nákladům a bezcelnímu přístupu na trh ve Spojených státech. Automobilka BMW například v červnu zahájila výstavbu nového závodu v mexickém městě San Luis Potosi, do kterého hodlá investovat 2,2 miliardy dolarů (téměř 54 miliard korun).

V září otevřel novou mexickou továrnu německý výrobce luxusních aut Audi, který je součástí koncernu Volkswagen. Vybudování závodu s kapacitou 150 000 vozů ročně si vyžádalo 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard korun). V mexickém Pueble se vyrábějí i volkswageny, a to od roku 1964.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám