Hlavní obsah

Novodobý superb slaví 15 let od zahájení výroby

Novinky, maž

V roce 2001 se v Kvasinách začala sériově montovat první novodobá generace vlajkové lodi Škody, model superb. Ten svým názvem odkazoval na předválečnou limuzínu. Pokud započítáme všechny tři generace, dosud se vyrobilo 900 tisíc novodobých superbů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb první generace

Článek

První novodobý superb vzniknul prodloužením tehdejšího VW Passat B5 (1996-2005) o přibližně deset centimetrů. První poválečný superb nemohl mít verzi kombi nebo osmiválcové motory, tehdy ještě ve vyšší střední třídě běžné. Superb I bodoval svou prostorností a houževnatou mechanikou. Vyrobilo se celkem 136 tisíc kusů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Superb první generace

Komerčně úspěšnější byla až druhá generace (2008-2015), která se poprvé začala vyrábět také v karosářské verzi kombi. Jen v kvasinském závodě se vyrobilo bezmála třikrát tolik superbů než v případě první generace s interním označením B5.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Superb Combi II a III generace

Od minulého roku Škoda vyrábí třetí generaci, designově velice povedenou, která opět na konkurenci útočí nadprůměrnou praktičností a obřím prostorem pro nohy zadních cestujících. Vyrábí se opět jako liftback a kombi. A má „našlápnuto” na velký úspěch, vždyť jenom do poloviny května se vyrobilo 100 000 kusů a čekací doba na superb dosahuje až hrozivých šesti měsíců.

Škoda Superb III na redakčním videuVideo: Novinky

Škoda Superb první (B5) a druhé generace (B6): počty vyrobených kusů
modelvýrobní závodvyrobeno kusů
Superb (B5)Kvasiny136 068
Superb (B6)Kvasiny379 600
Superb (B6)Aurangabad15 170
Superb (B6)An-tching186 987
Superb (B6)Ning-po31 500
Zdroj: Škoda Auto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám