Hlavní obsah

Autosalon v Paříži: elektromobily, SUV a luxus

Právo, Novinky, ČTK, rap, LL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 60 světových novinek by se mělo letos představit na mezinárodním autosalonu, který začal ve čtvrtek v Paříži. Automobilky se letos soustředily na prezentaci elektromobilů a SUV, ale ani divácky vděčná kategorie luxusních vozů nezklame.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Elektromobily na autosalónu v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

O čem je letošní pařížský autosalon? Má hned několik hlavních nosných témat. Jedním z nich jsou absence automobilek, které se vzdaly drahé prezentace na autosalonu, kde stejně jejich modely zaniknou. Raději si připravily vlastní prezentace. Mezi ně patří třeba Ford, Volvo nebo Lamborghini. [celá zpráva]

Ovšem tím hlavním tématem jsou tentokrát elektroauta. A to v jakékoli podobě. Od čistých elektromobilů, které představil třeba Volkswagen v podobě konceptu I.D., což bude vlastně elektromobil vyráběný od roku 2020 souběžně s novým Volkswagenem Golf.

Volkswagen I.D. předznamenává budoucnost elektromobilůVideo: Volkswagen

Ostatně  koncern VW, kam patří i česká Škoda Auto, chce do roku 2025 představit 30 elektromobilů a hned v příštích dvou letech by se mělo představit kolem 17 hybridních vozů.

Z dalších elektromobilů vyzdvihneme třeba Opel Ampera, krásný koncept Mercedes-Benz Generation EQ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mercedes EQ na autosalonu v PařížiVideo: AP

Ale jsou tu i vozy jako Mitsubishi GT-PHEV, které se spoléhají na hybridní pohonnou jednotku, kde elektromotory doplňuje spalovací motor. A ne ledajaký – má objem 2,5 litru.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mitsubishi GT-PHEV

Mezi elektrickými auty se neztratil ani Renault Zoe, který je sice už letitý, ale dostal nějaké menší retuše a hlavně lepší techniku, takže se dojezd protáhl ze 170 na 300 km. Stejný dojezd pak má elektrický Volkswagen Golf, který se začne prodávat už zanedlouho.

České lákadlo  

Svou premiéru si hned mezi prvními odbyla Škoda Kodiaq, první velké SUV z mladoboleslavské automobilky. Kromě něj se v ČR v závodě Škody Auto v Kvasinách vyrábí také Seat Ateca X-Perience, který se tady také vystavuje poprvé.

Při premiérách má v Paříži česká výroba zastoupení také na stánku korejské automobilky Huyndai, která tu ukazuje novou generaci modelu i30 vyráběného v Nošovicích.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nový Hyundai i30 z Nošovic

Tradičně největší pozornost na sebe strhávají sportovní speciály luxusních značek. Automobilka Ferrari představila první čtyřmístný model, který bude vybavený osmiválcovým motorem namísto tradičního dvanáctiválce. Model GTC4 Lusso T bude mít podle zástupců automobilky přeplňovaný motor V8 o výkonu 610 koní.

Lusso se přitom bude souběžně nabízet i v dražší verzi s šestilitrovým dvanáctiválcem a pohonem všech kol. Nabídkou levnějšího osmiválce o objemu 3,9 litru firma podle zástupců cílí na mladší zákazníky. Maximální rychlost vozu je téměř 320 km/h.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

LaFerrari Aperta - nový vrchol automobilky, když kupé je už vyprodané

Ferrari v Paříži ukázalo i svůj model LaFerrari ve verzi bez střechy označované jako Aperta. Limitovaná edice 200 aut je již podle informací automobilky vyprodaná, byť je cena vozu asi 3,5 miliónu eur, tedy zhruba 94,5 miliónu korun, a nyní objednané vozy dorazí k zákazníkům až příští rok. [celá zpráva]

LaFerrari Aperta stojí téměř 95 miliónů korunVideo: Ferrari

Prozatím se mezi nablýskanými vozy obklopenými štíhlonohými modelkami mohou na autosalonu procházet jen novináři a odborná veřejnost. Pro širokou veřejnost se největší světová automobilová výstava otevře v sobotu a potrvá do 16. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Velké SUV od Mitsubishi má čtyři motory

O konceptu Mitsubishi GT-PHEV jsme už psali. Ale tou dobou značka vydala jen pár fotografií bez informací. Nedostatek byl napraven v rámci premiéry na...

Výběr článků

Načítám