Hlavní obsah

První robotický vůz se chystá na premiérový závod

Zanedlouho odstartují závody Roborace, tedy uměle vytvořené klání pro automobily bez řidičů, ovládané jen umělou inteligencí a jejich programy. První „mula“ dostala název DevBot.

Roborace DevBotVideo: Roborace

 
Článek

Roborace jsou závody, k nimž je upřena velká pozornost. Několik týmů bude závodit s identickými vozy, které navrhl designér Daniel Simon. To, co se bude lišit, nebude na první pohled postřehnutelné – ovládací autonomní program. Ten týmy budou připravovat nezávisle na sobě, a v tom se uvidí, kdo bude lepší.

V době hektického vývoje autonomních aut by tyto závody mohly být zdrojem ohromného množství informací. [celá zpráva]

Foto: Roborace

DevBot pro Roborace

Model DevBot je vlastně z části závodní auto, jaké bude jezdit, z části „mula“, tedy testovací pojízdná laboratoř, která zkouší součástky budoucího vozu.

Všimněte si, že je zde místo pro řidiče. Je to proto, že týmy budou moci vůz testovat, převážet ho na start apod. Během závodu ale bude kokpit uzavřen a lidé se soustředí pouze v boxech.

Foto: Roborace

DevBot pro Roborace

Co o autech víme? Zatím nic. Snad jen, že budou postavena prakticky pouze z uhlíkového kompozitu a jejich maximální rychlost by se měla blížit třístovce, což už bude pořádný hukot.

Vsadíme se, že do pěti let si to jeden ze speciálů Roborace rozdá s nějakým skutečným řidičem ve skutečné formuli. Možná i dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám