Hlavní obsah

Japonsko jako první schválilo náhradu zpětných zrcátek kamerami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dosud žádná země neschválila v konceptech tak moderní nahrazení zpětných zrcátek kamerami. Teď už to má v zákoně Japonsko a hned za měsíc přijde první auto takto sériově vybavené.

Foto: BMW

BMW i8 Mirrorless Concept je jedním z možných řešení, jak nahradit zpětná zrcátka.

Článek

Mnoho konceptů má místo zpětných zrcátek kamery. Jenže zůstane vždy jen u konceptů. Třeba takové BMW i8 má v sériové podobě klasická zrcátka, i když studie měla místo nich jen krátké vodicí tyčky pro kamery.

Jenže teď je s tím konec. Alespoň v Japonsku, které schválilo možnost jejich aplikace v sériové výrobě. Platnost je už zpětná a navíc subdodavatelé s tímto krokem už dávno počítali. Takže už nyní je několik společností s připravenými technologiemi, které nabízejí automobilkám. Zahraniční servery většinou jmenují Ichikoh Industries a jejich Smart Rear View Mirror.

Foto: BMW

BMW i8 Mirrorless Concept

Předpokládá se, že postupně by měla mít kamery většina dražších vozidel, do osmi let asi 12 % z celkového nabízeného počtu v Japonsku. Důvodů je hned několik. Především to vypadá efektně. Pak to má nespornou výhodu v bezpečnosti, protože kamery zabírají mnohem větší úhel a vidí tedy víc.

V neposlední řadě jde také o spotřebu. Zrcátka jsou už dávno velkým nepřítelem lidí pracujících s aerodynamikou aut. Zrcátka jsou něco, co to dokonalé obtékání vzduchu totálně nabourá. Už dávno jsou známé jejich aerodynamické úpravy – od proudnicových tvarů až po brutální koncepty jako Autech Zagato Stelvio AZ1 (1989) se zakapotovanými zrcátky do předních blatníků.

Foto: Autech

Autech Zagato Stelvio AZ1 (1989)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám