Hlavní obsah

Exkluzivně: Panamera vznikne i jako kombi, přijde do dvou let

• Aktualizováno
Novinky, Martin Žemlička (Berlín)

Automobilka Porsche v úterý večer premiérově ukázala druhou generaci modelu Panamera, sportovního čtyřmístného vozu, jehož design se napoprvé nesetkal s nadšením. Jako jediní z České republiky jsme vyrazili do německé metropole na světovou premiéru.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nová panamera je nejenom podle našeho mínění hezčí než dříve.

Článek

Od dobře informovaného zdroje z automobilky, který si nepřál být jmenován, jsme se dozvěděli, že v období 2017 až 2018 Porsche nabídne i odvozenou verzi kombi. Právě představená panamera se začne prodávat od listopadu. Podle našeho zdroje nepřijde v dohledné době čistě elektrická verze, hybridní ovšem ano. Kupé odvozené z Panamery pro následující roky není plánováno.

Foto: Porsche

Porsche Panamera (2016)

Druhá generace Panamery krátce po čtvrt na devět přijela na pódium. Tvary vypadají proti „jedničce” uhlazeněji, přední nos s menšími světly ve stylu modelu Cayman vypadá o poznání elegantněji. Vzadu pak zaujme linka světel, která se táhne po celé zadní straně. Základní tvary ale zůstaly stejné.

Foto: Porsche

Porsche Panamera (2016)

Foto: Porsche

Porsche Panamera (2016)

Konkurent pro Audi A8, Maseratti Quattroporte nebo BMW řady 7 mírně narostl do délky. Ta nyní činí 5 050 mm (+ 35 mm), šířka se zvětšila o 5 mm (1 935 mm) a stejně tak výška (nyní 1 423 mm).

Uvnitř čekají čtyři pohodlné sedačky, které jsou dimenzované (a také tak vypadají) podobně jako ve sportovních autech. Vzadu jí místa tak akorát, pokud měříte jako herec Ralf Möller, jeden z nových ambasadorů značky ke dvěma metrům, vzadu si moc pohodlně nesednete. Zadní dvojce sedaček (místo pro tři zde opravdu nehledejte) vyhoví lidem do 185 centimetrů výšky. Zpracování interiéru je na špičkové úrovni, což je v této cenové kategorii očekávatelné. Interiér je hodně podobný tomu z první panamery, nabídne ale větší množství displejů a celkově působí moderněji.

Foto: Porsche

Porsche Panamera (2016)

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Panamera v obležení novinářů. Z necelých čtyř stovek pozvaných hostů byla novinářů většina - 250 z celého světa.

Slavnostní odhalení se odehrává v industriálních prostorech bývalé motorárny založené ve dvacátých letech minulého století ve čtvrti Weissensee. Světové premiéry se účastní čtyři stovky pozvaných hostů, kteří do německé metropole přilétli z celého světa.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Světová premiéra nové panamery se odehraje v bývalých motorárnách v berlínské čtvrti Weissensee.

První generace Panamery se ukázala v roce 2009, v nabídce byl jak pohon všech čtyř kol, tak i verze s pohonem výhradně zadní nápravy. Zhruba 40 procent dílů je shodných se slavnou 911, výroba probíhá v německé továrně v Lipsku. V nabídce je i naftová verze, benzínové motory zastupují šestiválce a osmiválce.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Interiér Panamery II má více displejů, základní dojem je ale stejný.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Kromě dvou nových modelů byla vystavena i testovací panamera s kamufláží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám