Hlavní obsah

Transporter jel z Prahy do Hannoveru a zpět se spotřebou pod pět litrů

Novinky, maž

To, jak úsporné bude vaše auto, záleží nejenom na použité pohonné jednotce, ale rovněž na jízdním stylu. Specialista na úspornou jízdu Gerhard Plattner dokázal s VW Transporterem při průměrné rychlosti 70 km/h ujet trasu Praha-Hannover-Praha se spotřebou 4,91 litrů na sto ujetých kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Transporter T6 během eko rallyeVideo: Volkswagen Česká republika

 
Článek

Volkswagen Transporter poslední generace měl pod kapotou dieselový motor 2.0 TDI o výkonu 110 kW spojený s manuální šestistupňovou převodovkou. Při celkové ujeté vzdálenosti 1058 kilometrů byla průměrná rychlost rovných 70 kilometrů v hodině. Celková spotřeba paliva dosáhla hodnoty 4,91 litru na sto ujetých kilometrů. To je o dvacet procent méně, než kolik je normovaná homologační spotřeba v kombinovaném režimu.

V případě úsporné jízdy v reálném provozu šlo o hodnotu vypočítanou na základě skutečné spotřeby paliva, a nikoliv informací z palubního počítače, které si často pár deci uberou. Na regulérnost měření spotřeby paliva dohlédla nezávislá organizace IPMC.

Foto: VW

Gerhard Plattner a jeho úsporná jízda transporterem

Dlužno dodat, že Plattner měl při 30stupňových vedrech vypnutou klimatizaci a zavřená okna. „Cestovní rychlost na rovné silnici jsem se snažil držet relativně vysokou, přibližně 110 až 120 km /h. Snažil jsem se, aby auto co nejvíc ‚plachtilo‘, to znamená jet předvídavě, s minimálním brzděním,” uvedl rekordman.

Gerhard Plattner má na svém kontě desítky rekordů v hospodárné jízdě automobilem i celou řadu pozoruhodných výkonů. Mezi jeho rekordy patří například 1000 km Německem s průměrnou spotřebou 2,12 l/100 km, nonstop cesta patnácti zeměmi Evropy za 100 eur na palivo, nejrychlejší objetí světa automobilem (za 28 dnů) i nejhospodárnější jízda kolem světa (3,78 l/100 km).

Foto: VW

Gerhard Plattner a jeho úsporná jízda transporterem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám