Hlavní obsah

Bratislavská továrna Volkswagenu slaví 25 let, vyrábí i pro Porsche či Bentley

Novinky, maž

Bratislavský závod je jedním z největších závodů značky Volkswagen pro výrobu vozidel, v současnosti je rozšiřován o novou karosárnu a novou montážní linku. Koncern Volkswagen do něj investoval celkem přes tři miliardy eur (zhruba 81 miliard korun).

Foto: VW

Úterních oslav se mj. zúčastnili slovenský premiér Robert Fico (uprostřed), Thomas Ulbrich, člen představenstva VW zodpovědný za výrobu a Ralf Sacht, předseda představenstva Volkswagen Slovakia.

Článek

Výroba v bratislavském závodu byla zahájena v roce 1991. Od té doby se zde vyrobilo  více než 4,5 miliónu vozidel 13 modelových řad a sedm miliónů převodovek. Prvním modelem, který se v Bratislavě pod taktovkou německého koncernu vyráběl, byl Volkswagen Passat Variant.

Výrobní řada zahrnuje modely Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne a Audi Q7 a dále malé vozy tzv. New Small Family - Volkswagen up!, SEAT Mii a ŠKODA Citigo. Kromě toho se zde vyrábějí také karoserie pro Bentley, konkrétně pro jejich první SUV - Bentayagu.

Společnost Volkswagen Slovakia, a. s. byla založena 30. května 1991 jako společný projekt Bratislavských automobilových závodů a společnosti Volkswagen Aktiengesellschaft. Od roku 1998 je Volkswagen Slovakia 100% dceřinou společností koncernu Volkswagen.

Reklama

Výběr článků

Načítám