Hlavní obsah

Volvo V90: kombi pro ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalé švédské a dnes čínské Volvo prodává tolik aut jako nikdy v historii. A bude ještě lépe. Dlouho očekávané kombi odvozené od vrcholného sedanu S90 je totiž oficiálně představené.

Foto: Volvo

Volvo V90

Článek

Když Volvo uvedlo na trh nové XC90, lidé byli nadšeni. Když uvedli sedan S90, lidé tleskali vestoje. A očekávání kombíku bylo veliké. Kombi je venku a nadšení je opět veliké. Volvo ukazuje, jak může vypadat cesta luxusní značky do budoucnosti.

Foto: Volvo

Volvo V90

Foto: Volvo

Volvo V90

Volvo V90 je kombi opravdu velké. Rozměry vozu jsou 4,9 x 2,0 x 1,5 m a rozvor náprav má úctyhodných 2,9 m. Základní objem kufru vám zatím neřekneme, víme zatím jen ten největší – 1526 l.

Celý vůz stojí na tom nejlepším, co si dokážete představit – tedy až na formulové podvozky. Vepředu jsou dvojité lichoběžníky a vzadu pak víceprvková náprava, ale s něčím, co se jen tak nevidí – využívá totiž příčné kompozitové listové pero.

Celá platforma je ta samá, jaká je v sedanu. Takže motorová paleta bude zahrnovat pouze čtyřválce s přeplňováním. Základní agregát má objem dva litry a výkon 187 kW (označení T5). Výkonnější verze T6 nabízí 235 kW a špičkový motor T8 pak nabídne k přeplňování i plug-in hybridní elektromotor. Souhrnný výkon zde bude 300 kW. Naftové motory pak nabídnou výkony 140 a 173 kW.

Foto: Volvo

Volvo V90

Foto: Volvo

Volvo V90

Samozřejmě, že auto nabídne kompletní bezpečností ochranu posádky, na jakou si jen vzpomenete. Navíc pak má i poloautomatické řízení. Zanedlouho by se mělo auto navíc dokázat svázat s mobilem tak, že vlastně řidič nebude mít žádný fyzický klíč k vozu. Ten bude nahrazen aplikací v mobilu a auto bude tento mobil rozpoznávat, takže pokud se naprogramuje do paměti auta více lidí, vůz automaticky nastaví i sedadla podle toho, kdo do něj zrovna nastupuje.

S Volvem V90 se naživo seznámíme na autosalonu v Ženevě, kde možná bude uvedena i jeho cena.

Foto: Volvo

Volvo V90

Reklama

Související témata:

Související články

Volvo půjde ovládat hlasem

Na svém mobilu či chytrých hodinkách zmáčknete tlačítko, řeknete, že má auto nastartovat a zatopit, a ono to udělá. Pěkné. Je to technika, která půjde do...

Výběr článků

Načítám