Hlavní obsah

Studie: Kamery na křižovatkách zvýšily nehodovost

Instalace bezpečnostních kamer, které měly sledovat prohřešky řidičů při projíždění na červenou na křižovatkách se semafory ve městě Tampa, bohužel měla opačný efekt. Snížení nehodovosti nenastalo, naopak se zvýšila až o polovinu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvě nezávislé studie kontrolovaly 23 křižovatek se světelnými zařízeními, kde měli policisté neustálé problémy s nehodovostí v důsledku nerespektování červené na semaforech. Na tyto křižovatky byly nainstalovány kamery, které hříšníky dokázaly zaznamenat. Lidí překračujících tento zákon ubylo, ale bohužel se zvýšila nehodovost o 40 a 51 procent.

A nejde o žádné lehké ťukance. Šlo o nehody s velkým poškozením aut a zraněními cestujících. Kdyby se započítaly i lehké nehody, pak by podle Matta Florella, odpůrce těchto kamer a bojovníka proti nim, vykazovaly křižovatky nárůst nehodovosti o 142 procent.

V USA už o tomto problému vědí své. Tampa není jediná, která vykázala podobné problémy. Stejné výsledky vykázaly i floridské křižovatky, kde celkem bylo zvýšení nehodovosti na úrovni 14,2 procenta.

Od hlídání křižovatek kamerami ustupují

Navíc se v Chicagu provalila velká kauza, kterou město objevilo v policejním sboru. Policisté pro větší výběr peněz zkracovali interval žluté na semaforech, vytvářeli seznamy chráněných osob a vybírali tučné úplatky za smazání takových přestupků.

I kvůli tomu je dnes trend hlídání křižovatek kamerami opačný než třeba u nás. Z 520 měst s takovým kamerovým systémem v roce 2012 je jich dnes už jen 439.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám