Hlavní obsah

Závoďák z Toyoty Prius

Že se nedá s hybridní Toyotou Prius závodit? Tak to už dávno neplatí. Už minulá generace se proháněla po závodních tratích, ovšem s osmiválcem a bez hybridu. Teď nová generace už vyráží i s hybridem.

BEZ KOMENTÁŘE: Toyota Prius GT300 APR RacingVideo: APR Racing

 
Článek

Toyota společně s APR Racing postavila už druhou generaci závodního speciálu pro japonský seriál SuperGT. Vůz se jmenuje GT300 a vychází z poslední generace priusu. Tedy alespoň přední světla, linie střechy a… A kousek hybridního ústrojí. Víc asi nic.

Auto je samozřejmě zcela přestavěné na závodní účely, takže tu najdeme prostorový trubkový rám, speciální závodní volant, hasicí systém, závodní zavěšení i brzdy a také motor. Ten je trochu jiný, než u sériového provedení. Čtyrválcovou osmnáctistovku tu nahradil trochu větší agregát – vidlicový osmiválec o objemu 3,4 litru. Proti minulé generaci závoďáku tu ale zůstaly jakési (nespecifikované) komponenty hybridního pohonu.

Foto: APR Racing

Toyota Prius GT300

Motor je stále vepředu, a to proto, aby splnil regule, protože se nesmí přesouvat jinam, než je v sériovém voze. Jen je posunutý výrazně vzad, kde jinak mají nohy cestující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám