Hlavní obsah

„Cinknuté” dieselové motory od VW v Česku do servisu nemusí

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé naftových vozidel od koncernu Volkswagen, jichž se týká emisní skandál, nemusí na povinnou servisní prohlídku. Po jednání s britskou certifikační autoritou a tamním ministrem dopravy Patrickem Mc Loughlinem to uvedl český ministr dopravy Dan Ťok.

Foto: Volkswagen

Článek

Vozy Škoda podstupují homologační emisní měření právě u britské certifikační organizace VCA. Ťok se podle tiskové zprávy s britskou stranou shodl, že k nařízení povinných kontrol nemá Česko dostatečný právní rámec. Návštěva servisu má být naopak povinná v sousedním Německu.

„Britská autorita VCA, která homologuje škodovky pro evropský trh, stejně jako britské ministerstvo dopravy říkají, že nevidí zákonné prostředky, jak přinutit všechny majitele dotčených aut k návštěvě servisu. Na druhou stranu hledají způsob, jak přimět co nejvíce majitelů automobilů, aby si přijeli aktualizovat software. V lednu se ještě setkáme se zástupci visegrádské skupiny, kde probereme jednotný postup. Definitivní rozhodnutí na evropské úrovni ale padne až začátkem příštího roku," uvedl Ťok.

V Česku 150 tisíc motorů řady EA 189

Skandál vypukl letos v září, kdy americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern VW, že jeho turbodieselové motory pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 jsou schopné obcházet homologační emisní měření. Řídící jednotka rozpozná, když se vůz podrobuje emisnímu testu, a přejde na ekologický režim.

V současnosti se tyto vozy již v Evropě neprodávají, celkově jsou tyto motory namontované v 11 miliónech aut koncernu VW po celém světě, z toho je asi 1,2 miliónu škodovek. V Česku jezdí přes 150 000 vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

VW svolá v Evropě 8,5 miliónu aut

Německý automobilový koncern Volkswagen ve čtvrtek oznámil, že kvůli emisnímu skandálu svolá v Evropské unii do servisů kolem 8,5 miliónu aut s naftovým...

Výběr článků

Načítám