Hlavní obsah

Na obchvatu Prahy se pojede pomaleji kvůli penězům EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední úsek jižního obchvatu kolem Prahy už je dávno dostaven, ale nyní se Ministerstvo dopravy rozhodlo, že sníží maximální rychlost kamionů na 70 km/h. Důvodem je hluk, který ovšem nevadí ani tak okolním obcím, jako spíš Evropské unii.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lochkovský tunel

Článek

Ministerstvo ve své zprávě informuje, že důvodem snížení rychlosti v úseku mezi D1 a Jesenicí je nadměrný hluk. Osobní auta sice budou moci stále jet svou dálniční rychlostí,kamióny maximálně 70 km/h.

Důvodem pro snížení rychlosti ovšem nejsou ani tak stížnosti okolních obcí, jako spíš peníze. Evropská unie totiž spolufinancovala stavbu tohoto obchvatu. Dodnes ovšem peníze nejsou vyplaceny. Proč? Protože právě v tomto úseku překračuje hluk limity, které EU požadovala jako limitní. A tak po upozornění z Bruselu se urychleně snižuje rychlost a připravuje se projekt na postavení zábran, které hluk omezí a zpřístupní tak evropské peníze.

Celá akce by podle ministra dopravy měla trvat přibližně půl roku, takže v červenci roku 2016 by se snad měla rychlost opět zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám