Hlavní obsah

Slovensko zavádí elektronické dálniční známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok můžete jezdit po Slovensku bez dálniční známky vylepené na předním skle. To vás ovšem nikterak nezprostí povinnosti platit dálniční poplatek. Vše totiž bude od Nového roku v elektronické podobě.

Foto: Novinky

Klasické dálniční známky na Slovensku příští rok končí

Článek

To, o čem se u nás zatím jen hovoří, je už dávno zavedeno v Maďarsku. A od 1. 1. 2016 se bude zavádět i na Slovensku. Naši východní sousedé už nebudou tisknout papírové dálniční známky. Místo toho přecházejí na elektronickou verzi.

Ta se vztahuje na SPZ auta. Pomocí internetu, aplikace v mobilu, samoobslužných automatů nebo na vybraných obchodních místech si budou moci řidiči koupit dálniční známku. Ta se bude vztahovat na SPZ.

Kontrolovat zaplacení budou kamery správce dálnic, společnosti NDS. Také budou po dálnicích jezdit speciálně vybavená auta s kamerami, která dokážou během okamžiku porovnat databázi zaplacených SPZ s reálným vozidlem. Podle NDS tak dokáže systém zkontrolovat každý den až 90 % vozidel, pohybujících se po slovenských dálnicích.

Foto: Slovenská správa cest

Dálniční známky na Slovensku

Cena dálničních známek se ovšem nemění. Desetidenní známka vyjde na deset aur (asi 270 Kč), třicetidenní na 14 eur (378 Kč) a roční na 50 eur (1351 Kč). Autobusy a nákladní vozidla jsou zpoplatněna na Slovensku od ujetého kilometru.

Reklama

Výběr článků

Načítám