Hlavní obsah

Automobil inspirovaný slavným architektem

Lidé znalí aut vědí, co je Renault. Lidé znalí architektury vědí, kdo je Le Corbusier. Renault nyní oslavuje konceptem modernistické dílo a principy tohoto světoznámého architekta.

Foto: Renault

Renault Coupe Corbusier Concept

Článek

Koncept Renaultu Coupe Corbusier je automobil, který vyznává purismus, stejně jako díla Le Corbusiera. Ten po celém světě hlásal, že není třeba žádných zvláštních ozdob. Jeho domy byly strohé, plné betonu, skla, oceli. Vše v dokonalém souladu a ozdobené samotnou geometrií.

Foto: Renault

Renault Coupe Corbusier concept

Foto: Renault

Renault Coupe Corbusier concept

Přede dvěma lety se designérské středisko Renaultu rozhodlo, že se soustředí na francouzskou kulturu – to, co Francii proslavilo. A nápad vytvořit koncept na počest Le Corbusiera, od jehož úmrtí uplynulo už padesát let, byl perfektní.

Kupé s dlouhatánskou přední kapotou má ohromnou masku s netradičním žebrováním, a hlavně v ohromné velikosti. Kola zdůrazňují jakési samostatné pontony ohraničené leštěnou ocelí. Dveře vozu stoupají vzad a vzhůru k nebi.

Foto: Renault

Renault Coupe Corbusier concept

Automobil je dnes k vidění na výstavě „Vozy pro život: automobil a modernismus ve 20. a 21. století“, která se koná ve vile Savoye v Poissy, což je samozřejmě vila postavená právě Le Corbusierem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám