Hlavní obsah

Značky na přání v Česku odstartují v lednu, prý už bez odkladu

Právo, Jiří Novotný

Motoristé si od 1. ledna 2016 budou za poplatek konečně moci vybírat čísla i písmena na registrační značce podle své libosti. Ministerstvo dopravy (MD) ujišťuje, že k dalšímu odkladu už nedojde.

Foto: Martin Žemlička/koláž Novinky, Novinky

Dvě registrační značky na přání vyjdou celkem na 10 tisíc korun.

Článek

Značky na přání měly být původně zavedeny v létě 2014, pak to ale bylo na žádost MD dvakrát odloženo. Předchozí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) zdůvodňoval loni odklad až na leden 2016 neschopností centrálního registru vozidel značky na přání evidovat. Jak ale Právu řekl nynější šéf resortu Dan Ťok (za ANO), problém je už odstraněn.

Za každou tabulku 5000 korun

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přípravy na zavedení novinky intenzivně pokračují. „V rámci průzkumu trhu pro účely zajištění dodavatele značek na přání a na nosiče kol jsme oslovili čtyři subjekty, firmu Hicon, slovenskou společnost Turčandelta, polskou Utai a německou firmu Erich Utsch,“ sdělil ČTK mluvčí MD Tomáš Neřold.

Z nabídek MD podle mluvčího vybere dodavatele těchto speciálních značek, aby jejich výroba byla od Nového roku opravdu zajištěna. Legální možnost koupit si registrační značku má omezit případy, kdy lidé za úplatu tlačili na úředníky, aby získali prestižní značku.

Značka na přání bude mít osm alfanumerických znaků místo nynějších sedmi. Například AAA Pavel. Nebude už vázána na konkrétní auto či motocykl, ale bude možné ji při každé změně vozidla přenášet, a tedy používat doživotně.

A jak tuto speciální značku získat? Žadatel si na příslušném městském či obecním úřadě vybere kombinaci čísel nebo znaků. Řidičem navržená značka nebude smět obsahovat hanlivé nebo pohoršující výrazy ani název či zkratku nějaké instituce.

Poplatek bude činit 5000 korun za každou tabulku. Pro motocykl to tedy řidiče vyjde na 5000 Kč, pro osobní auto 10 000 Kč a ten, kdo potřebuje i tabulku pro přívěs či nosič jízdních kol, zaplatí 15 000 korun.

Běžné registračky i nadále od Hiconu

Většina řidičů však jistě nebude chtít vydat takové peníze a spokojí se s běžnou registrační značkou. Ty bude úřadům i nadále dodávat firma Hicon. Ministerstvo dopravy totiž kvůli chybám v zadání nestihne do konce letošního roku vybrat v otevřené soutěži nového dodavatele, a musí tak smlouvu s Hiconem prodloužit.

Reklama

Výběr článků

Načítám