Hlavní obsah

Tesla Motors zavádí pro své vozy autopilota

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors rozesílá zákazníkům v Severní Americe novou verzi programového vybavení, která umožní řídit vůz v režimu „autopilot”.

Foto: Tesla

Tesla Model X

Článek

Software určený pro Model S a Model X sice neumí řídit auto úplně sám, podle sdělení na firemním blogu se ale dokáže pohybovat na silnici, měnit jízdní pruhy a regulovat rychlost auta s ohledem na okolní provoz.

Výkonný ředitel firmy Elon Musk o nové vymoženosti prohlásil, že má řidičům usnadnit ovládání vozu. Šoféry samotné ale nenahradí a je třeba ji využívat obezřetně. Pokud se vůz dostane do kolize, vinu ponese řidič. „Odpovědnosti se řidiči nezbaví, na to si musíme ještě počkat," prohlásil Musk.

Systém využívá kombinace kamer, radarů, ultrazvukových senzorů a mapových dat. Když auto dorazí ke svému cíli, dokáže samo vyhledat vhodné místo a zaparkovat. Novinku mohou využívat majitelé elektromobilů Tesla v USA a Kanadě, v ostatních částech světa včetně Evropy bude Tesla rozesílat novou verzi softwaru v příštích týdnech.

Autopilot chybuje ve sněhové kalamitě

O podobné funkce v ovládání automobilů usiluje rovněž internetová společnost Google, která se snaží vyvinout zcela autonomní systém. Tesla jde podle Muska spíš postupnými kroky s vědomím, že řídící software zatím není úplně spolehlivý. Potíže má například při sněhové kalamitě.

Časem se ale autopilot zdokonalí, nepochybuje Musk. „V dlouhodobé perspektivě bude lepší než člověk. Nikdy nebude unaven, nebude mít chuť se napít, nikdy se nebude s nikým v autě hádat a bude se vždy plně věnovat řízení," citovala BBC amerického podnikatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám