Hlavní obsah

Artega Karo: elektrické jsou už i čtyřkolky

Na frankfurtském autosalonu trochu stranou zájmu měla svůj výstavní stánek firma Artega. Známá je především svými sportovními automobily. Tady ale vystavovala i elektrickou čtyřkolku.

Foto: Artega

Artega Karo

Článek

Zatím je Artega Karo jen koncept, ale podle firmy je už vše připraveno na výrobu. Silniční ATV má vzhled trochu netradiční. Je to něco mezi klasickou čtyřkolkou a vodním skútrem. Jenže pod kapotou neřve žádný spalovací motor, ale je tu ticho. O pohon se tu totiž stará synchronní motor, který může mít výkony 4,15 nebo 17 kW. Točivý moment je 100 Nm. Maximální rychlost pak je 15,85 nebo 105 km/h. Na 80 km/h vozítko zrychlí za 4,5 sekundy.

Foto: Artega

Artega Karo

Energii dodávají Li-ion akumulátory o kapacitě 5,3 kWh. Nabít se může díky palubní nabíječce za pouhé 2,5 hodiny. Dojezd Kara je 80 km. Zajímavé je, že kabel je zabudovaný na pružinovém bubnu, jako je to například u vysavačů.

S délkou přes dva metry a hmotností 320 kg to není žádný drobeček, ale také to není žádný obr. Jeho hlavní předností by měla být zábavná jízda, která je i bezpečná. Vždyť konstrukce velmi dobře chrání nohy. Zajímavostí je i vyndavací palubní systém, který může přehrávat hudbu z mobilního telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám