Hlavní obsah

Škoda je třetí nejspolehlivější automobilovou značkou v Německu

Nejspolehlivější automobilovou značkou na německém trhu je japonská Mazda, za kterou následuje další japonská značka Mitsubishi. Třetí místo obsadila česká Škoda. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti J.D. Power and Associates.

Foto: Škoda Auto

Škoda se dostala v Německu mezi nejspolehlivější trojici automobilových značek.

Článek

Spolehlivost vozů je poněkud ošemetná informace, také je na úvod třeba říct, jak jí vlastně J.D. Power zjišťuje. Jde o nezávislou organizaci, která podobné statistiky dělá pro mnoho průmyslových odvětví po celém světě.

Firma oslovuje tisíce řidičů dotazníkem, kde je popsáno hned 177 typických závad na celém voze. Rozděleny jsou do kategorií Motor a převodovka, Karoserie vozu, Řidičské zkušenosti, Doplňky/ovládání/displeje, Audio/komunikace/zábava/navigace, Sedadla, Vyhřívání, Ventilace a klimatizace a Interiér. Lidé v tomto dotazníku vyplňují, které z typických závad se jim v posledních 12 měsících na jejich voze staly.

Letos anketu vyplnilo asi 15 000 řidičů s automobily ve stáří v rozmezí 12 až 36 měsíců. Výsledky jsou následně přepočítávány na setinný průměr, tedy kolik závad se objevilo na 100 vozech (PP100 tedy Problems Per 100 Vehicles). Čím nižší hodnota, tím lepší skóre pro automobilku.

Pět nejlepších

Nejlepší značkou ve spolehlivosti je podle statistiky značka Mazda, která má skóre 87 problémů na 100 vozidel. Druhou je další japonská značka Mitsubishi (90) a třetí je Škoda (93). Čtvrté místo je ovšem také překvapivé – umístila se zde levná rumunská značka Dacia patřící do koncernu Renault-Nissan. Na páté místo se dostala Toyota.

V desítce jen dva Němci

Do první desítky se dostaly pouze dvě německé značky, a to Mini a Porsche. Nejprodávanější německá značka Volkswagen, která se v posledních dnech potýká se skandálem kolem manipulací s emisemi svých vozů, se umístila až na 18. příčce. U Porsche je umístění na deváté příčce (skóre 106) velmi překvapivé, protože v posledních letech okupovalo vždy přední pozice, ať to bylo v jakémkoli výzkumu spolehlivosti.

Foto: J.D. Power

Spolehlivost aut v Německu dle J.D. Power

Průměr

Je zajímavé, že průměr PP100 je letos za 18 příčkou tabulky se skóre 129, když druhou stranu, tedy nejméně spolehlivé značky vyrovnává jen devět výrobců. Průměr se během let snižuje a zvyšuje, a to podle spolehlivosti jednotlivých vozů. Během let se postupně zvyšoval, a to s intenzivním rozmáháním elektroniky, která sice zaručuje velký komfort pro cestující, ale je také zdrojem drtivé většiny závad.

Pět nejhorších

Značky, které mají nejvíce problémů, jsou Citroën (149), Fiat (152), Audi (158), Chevrolet (165) a Alfa Romeo (268). Zajímavé ovšem je, že nad průměrem jsou jen dvě značky prémiové třídy – Porsche a Volvo. Pod průměrem najdeme jak BMW, tak i Mercedes-Benz či výše zmíněné Audi.

V kategoriích vede dvakrát Škoda

V nejmenší kategorii městských vozidel vyhrál Volkswagen Up! Před Opelem Adam. Kompaktní vozy pak mají vítěze v Mazdě 3 před Toyotou Auris a Kiou cee´d. Kategorii kompaktních SUV pak vede BMW X1 před Mazdou CX-5 a Volkswagenem Tiguan. Střední třída má prvního českého vítěze – Škodu Superb, která překonala i Mazdu 6 a Ford Mondeo. Malým vozům pak kraluje Škoda Fabia před Toyotou Yaris a Peugeotem 208.

V srpnu společnost J.D.Power zveřejnila žebříček nejspolehlivějších automobilových značek na britském trhu, ve kterém česká Škoda obsadila první místo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám