Hlavní obsah

Velikán automobilového designu Giorgetto Giugiaro zakládá novou karosárnu

Jeden z nejslavnějších automobilových designerů světa Giorgetto Giugiaro plánuje vytvoření nové a ještě lepší automobilové karosárny. Italdesign je zapomenut.

Foto: Volkswagen

Giorgetto Giugiaro

Článek

Bertone, Zagato, Pininfarina nebo Giugiaro. To jsou jména, která oblékala a oblékají automobily do těch nejslušivějších oblečků.

Posledně jmenovaný po účinkování v designérských střediscích Bertone a Ghia založil v roce 1968 vlastní dílnu Italdesign, kde později začal pracovat i jeho syn Fabrizio. Společně začali vytvářet karoserie na mnoho automobilů, nejvíc se ale asi proslavila jejich spolupráce s automobilkou Volkswagen. Vždyť už první Volkswagen Golf vyšel z pera tohoto automobilového génia.

Foto: Volkswagen

Asi nejslavnější vůz z pera Giorgetta Giugiara

Spolupráce s Volkswagenem se natolik rozrostla, že koncern v roce 2010 koupil 90,1 % akcií karosárny Italdesign a letos v červnu zbylá procenta. Giorgetto Giugiaro při té příležitosti oznámil, že se bude věnovat vlastním aktivitám. Ale jak to vypadá, ta aktivita vypadala asi tak, že Giugiaro objel Čínu, Koreu, Indii, SAE a všude se vyptával, jestli někdo nepůjde do nového podniku s ním. Nyní prý zvažuje nabídky, které dostal a až se rozhodne, bude „pokračovat v tom, co umí nejlépe – v navrhování automobilů“.

Vyráběná auta navržená studiem Italdesign Giugiaro:

Volkswagen Golf, Volkswagen Scirocco

Fiat Uno, Fiat Panda, Fiat Punto

Alfa Romeo Alfasud, Alfa Romeo Brera

Daewoo Matiz

Lamborghini Gallardo

Mini

Maserati MC12, Maserati Quattroporte

Daewoo Lanos

Seat Ibiza, Seat Toledo,

Renault 21, Renault 19

Saab 9000

Lancia Thema

Subaru SVX

BMW M1 a další

Mimo oficiální záznamy se ale povídá, že prodej jeho Italdesignu byl dlouhodobě plánovaný, ale zbylá procenta prodal kvůli odchodu svého dlouholetého přítele Ferdinanda Piëcha, který v koncernové hierarchii neustál souboj o pozice s Martinem Winterkornem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám