Hlavní obsah

Automobilky sázejí i na elektromobily

Právo, Radek Plavecký (Frankfurt nad Mohanem)
Frankfurt nad Mohanem

Automobilky se stále intenzivně věnují vývoji elektrických, případně hybridních pohonů aut. Největší výzvou je pro ně zatím kapacita baterií, které jsou nyní u většiny modelů schopny zajistit dojezd jen do dvou set kilometrů, i když třeba americká tesla ujede na jedno nabití více než dvojnásobek. Na stáncích na autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem jsou tak vidět auta napojená kabelem k zásuvce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Thunder Power s dojezdem až 650 km. Jeho maximální rychlost je 210 km/h.

Článek

Ve velkém stylu chce do tohoto oboru promluvit koncern VW. Do roku 2020 hodlá podle slov šéfa koncernu Martina Winterkorna na trh uvést 20 nových elektromobilů nebo hybridních aut. Volkswagen v současnosti nabízí například městské elektrovozítko Up! nebo e-Golf. Ve Frankfurtu představil koncept Tiguanu GTE, který se bude nabízet s hybridním motorem. S konceptem elektromobilu přišla i automobilka Audi. Model E-tron quattro má výkon až 370 kW a dojezd až 500 kilometrů.

Tuzemský producent aut Škoda má v sortimentu elektrickou octavii a také pro nový superb počítá s hybridním motorem. Do zásuvky připojených je ve Frankfurtu k vidění i několik modelů Mercedesu, průkopníkem ve vývoji je také automobilka Tesla, která už před časem přišla s modelem S. Ten se kromě nezvyklého interiéru s obřím displejem a dalšími zvláštnostmi liší od konvenčnějších modelů také dojezdem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Interiér vozu Tesla model S je vybaven extrémně velkým displejem.

Dojezd až 470 km

Ve verzi s nejsilnějším motorem nabízí svezení kolem 470 kilometrů na jedno dobíjení. Ve Frankfurtu se však nyní objevila v elektromobilech další konkurence. Tchajwanská skupina Thunder Power chce podle ČTK v roce 2017 v Evropě nabízet elektrické vozy s dojezdem až 650 kilometrů. Evropská produkce bude pocházet ze zatím nespecifikovaného výrobního závodu. Na autosalonu to minulý týden uvedli zástupci firmy. V roce 2018 se má řada elektromobilů Thunder Power objevit také na čínském trhu a následně v USA.

Foto: Thunder Power

Thunder Power

V Číně se přitom nachází hlavní výrobní závod Thunder Power. Kompletní výzkum a vývoj všech vozů bude umístěn v evropské centrále u Milána. Automobilka představila elektrický sedan s výkonem 230 nebo 320 kW a s dojezdem 650 kilometrů nebo 300 kilometrů po půlhodině nabíjení. Výkonnější verze má zrychlit z nuly na 100 km/h pod pět sekund a rychlost až 250 km/h.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám