Hlavní obsah

Na francouzských dálnicích se možná bude jezdit jen 90 km/h

– Paříž

V Německu se konzultují snahy o snížení rychlosti na dálnicích na 130 až 120 km/h, v Rakousku se už k takovému kroku přistoupilo a ve Francii se možná bude místy jezdit jen 90 km/h.

Foto: NHTSA

Dálniční nadjezd

Článek

V Česku se také tak jezdí, ale jen tam, kde se na vozovce pracuje, nebo je tak rozbitá, že se víc jezdit nedá. Ve Francii to bude klidně na nejlepších dálnicích, co mají. Ministryně životního prostředí Ségoléne Royal chce snížit rychlost na dálnicích v okolí některých měst až na 90 km/h.

Není to projekt z její hlavy. S nápadem přišel Nicolas Daragon, starosta města Valences, který tvrdí, že dálnice v okolí tohoto města může za přílišné znečištění ovzduší. Snížení rychlosti sníží v daném úseku i spotřebu aut, a tak se podle něj zlepší i vzduch ve městě. Tento návrh se zalíbil ministryni a plánuje předložit vládě návrh, že takových míst by bylo ve Francii asi patnáct.

Samozřejmě že se najdou i odpůrci tohoto nápadu, kteří tvrdí, že jde o naprostý nesmysl. Podle už dávno ověřených údajů z celé Evropy tam, kde došlo ke snížení rychlosti na dálnicích, se snížily imise jen minimálně. Hlavním problémem města je přílišná doprava v centru a hlavně provoz neekologických vozidel. Ve Francii tak proto upadly v nemilost dříve tak protežované naftové motory, a od příštího roku budou na černé listině znečišťovatelů ovzduší. Stát se je bude snažit všemi prostředky omezit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám