Hlavní obsah

Postavte si motorku sami. Plány budou na webu

Máte doma motocyklový motor, ale nemáte k němu motorku? Tak si jí postavte. Už příští rok budou plány na tenhle úžasný univerzální café-racer s názvem Tinker na webu.

BEZ KOMENTÁŘE: Tinker - motorka pro všechnyVideo: Jack Lennie

 
Článek

Skotský student produktového designu Jack Lennie jako svůj závěrečný projekt na Edinburgh Napier University připravil motocykl. Ale ne tak ledajaký. Je to totiž univerzální motocykl. Vlastně univerzální rám. Statistiky totiž říkají, že při nehodách motocyklů to většinou odnese rám. A co se zbylými komponenty? Co s motorem, který to přežil.

Jack Lennie připravil speciální kruhový rám, do kterého se prý dá jednoduše zasadit téměř jakýkoli v dnešní době produkovaný motor. K základnímu kruhovému rámu pak jsou jednoduše přidělány další díly, které nesou další, vlastně jakékoli komponenty z motocyklů.

Foto: Jack Lennie

Motorka Tinker

Všechno je teď ve fázi ladění a zlepšování. Ale až to bude hotové, hodlá mladý designér celý návod a plány na díly zveřejnit na webu. Podle nich si pak bude moct každý zručný mechanik sám vyrobit celý stroj nebo jej nechat vyrobit ve specializované dílně, kde třeba mají CAD/CAM stroje. Hlavní výhodou je, že nejsou zapotřebí žádné speciální stroje nebo přípravky. Vše je extrémně jednoduché. Stejně jako následné sestavení. Video, které je v našem článku přiložené, ukazuje, jak motocykl složil Jack Lennie za pouhou hodinu.

V současné době je motocykl ještě neschopný jízdy po běžných silnicích, protože nemá dostatečná oprávnění. Ale na tom se pracuje. Sám autor pracoval na prototypu 32 týdnů a už dnes s ním má velký úspěch. Vyhrál s Tinkerem totiž na prestižní přehlídce designerů v Londýně. Takže hlídejte si stránky Jacka Lennieho, aby vám plány neunikly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám