Hlavní obsah

Auta bez řidičů mají vlastní město

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé sem mají vstup zakázán. Auta se tu sice pohybují, ale řidiče nepotřebují. Ve městě o velikosti 24 fotbalových hřišť si vědci testují, jak (ne)bezpečné to bude, až chytrá vozidla zamíří za pár let mezi nás. Fiktivní město Mcity bylo otevřeno v červenci u univerzity v Ann Arboru v Michiganu.

BEZ KOMENTÁŘE: Testovací zařízení v Ann ArboruVideo: University of Michigan

 
Článek

Na první pohled vypadá jako větší dopravní hřiště – najdete tu ulice s chodníky, semafory i dopravní značky. Právě na tomto hřišti se však testuje budoucnost. Už za šest let by do skutečných ulic v Ann Arboru měla vyrazit celá flotila aut, která si na řízení vystačí s vlastní inteligencí, informují stránky livescience.com.

Nápodoba reálného světa tak musí být v Mcity dokonalá. Najdete tu dopravní značky pomalované graffiti, žluté a bílé čáry na silnicích jsou vybledlé stejně jako ty skutečné. Město má vlastní kruhový objezd, tunel, a dokonce i čtyřproudovou dálnici.

Foto: Mobility Transformation Center University of Michigan

V červenci otevřeli u univerzity v Ann Arboru v Michiganu Mcity. Město aut bez řidičů.

V Mcity se také bude pohybovat jeden robot-chodec – vědci si na něm budou testovat, zda je automobil bez řidiče schopný včas zabrzdit, když mu do cesty neočekávaně vstoupí překážka. Nezbývá než doufat, že se chytrá auta na dopravním hřišti naučí včas brzdit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám