Hlavní obsah

Počet vyvezených ojetin z Česka stoupl o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet vyvezených osobních aut od majitelů z Česka se v pololetí zvýšil o 48 procent na 33 960 vozů. Množství trvale zrušených aut z registru naopak rostlo jen o dvě procenta na 59 769 vozidel. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Průměrnému stárnutí aut v Česku napomáhá i dovoz ojetin, kde 46 procent importovaných aut tvoří vozy starší deseti let. Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele sdružení Antonína Šípka údaje nezahrnují "zaniklé vozy", které jejich majitelé do konce června nepřihlásili z tzv. polopřevodu, ale jen auta, která měla konkrétní vlastníky.

„Celkové počty vyřazených vozidel, tedy trvale zrušených nebo vyvezených, jsou z pohledu obměny vozového parku stále nízké. Nejvyšší roční počet vyřazených osobních automobilů byl zaznamenán za rok 2009, a to celkem 251 753 vozů," uvedl Šípek.

Mezi roky 2009 a 2008 byl také zaznamenán dosud poslední pokles průměrného věku osobních automobilů v ČR z 13,82 roku na 13,65 roku. V současnosti se stáří vozového parku blíží 15 letům.

Průměrnému stárnutí aut v Česku napomáhá i dovoz ojetin, kde 46 procent importovaných aut tvoří vozy starší deseti let. Například dovoz aut starších 15 let se letos zvýšil o 80 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám