Hlavní obsah

Dvoumetrový Čech jede na mini motorce do Afriky, čeká ho 17 tisíc km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český motocyklový cestovatel a novinář Jaroslav Šíma (58) v pátek vyrazil na replice legendárního mini motocyklu Honda Monkey do Afriky. Na 17 000 km dlouhé cestě zamíří do západoafrického Mali. Cestu chce absolvovat s minimem výbavy a bez GPS.

Foto: archiv Jaroslava Šímy

Jaroslav Šíma na mini motocyklu Monkey

Článek

Šíma svou zhruba dva metry vysokou postavu složil na malý motocykl Rahier MG o objemu 125 ccm, který vychází z legendární Hondy Monkey z roku 1967. Tuto motorku si na cestu vybral pro její jednoduchost a spolehlivost. Přípravu stroje měl na starosti dakarský matador Ivo Kaštan.

Cílem téměř tříměsíční cesty pod názvem "Na opici do Afriky" je návštěva českých vojáků v mírových sborech v Bamaku v Mali. Na své cestě chce Šíma navštívit pouštní město Timbuktu nebo pěšky zdolat nejvyšší horu Maroka Djebel Toubkal (4167 m).

Šíma na motocyklech cestuje již téměř tři desítky let. Za tu dobu v jejich sedle ujel přes 1,25 miliónu kilometrů. Mimo jiné sedlal stroje tuzemské značky Jawa, ale i stroje značky Honda nebo BMW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám