Hlavní obsah

Dobré zprávy pro Fiat Chrysler: koncern je opět ziskový

Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles se v prvních třech měsících roku vrátila k ziskovosti. Čistý zisk sedmé největší světové automobilky dosáhl v prvním čtvrtletí 92 miliónů eur (2,5 miliardy korun) po ztrátě 173 miliónů eur v loňském prvním kvartálu.

Foto: FCA

Fiat Chrysler

Článek

Italský Fiat se loni v lednu stal stoprocentním vlastníkem amerického Chrysleru, ve kterém již dříve získal většinový podíl a manažerskou kontrolu. Formálně bylo spojení podniků dokončeno loni v říjnu.

Příjmy celé skupiny stouply v letošním prvním kvartálu o 19 procent na 26,4 miliardy eur. Provozní zisk se zvýšil na 800 miliónů eur z 655 miliónů eur před rokem. Mírně přitom překonal odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters, kteří počítali s výsledkem 813 miliónů eur.

Nová automobilová skupina loni v říjnu vstoupila na burzu v New Yorku a v Miláně. Později v témže měsíci oznámila, že se rozhodla oddělit divizi luxusních sportovních vozů Ferrari do samostatného podniku.

Čtvrtletní nárůst příjmů v Severní Americe dnes automobilka vysvětlila vyšším odbytem a lepším oceňováním produktů. V Evropě se firmě podařilo zvýšit prodej i příjmy. K lepším výsledkům zde přispěl zájem o nový Fiat 500X a Jeep Renegade. Ztrátu naopak zaznamenala v Latinské Americe, především kvůli miliardovým nákladům na nové vybavení v závodě v Brazílii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám