Hlavní obsah

Všechna nová auta budou muset mít eCall, rozhodli europoslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament v úterý schválil zavedení systému nouzového volání pro automobily. Ve všech nových vozech by měl být systém eCall, napojující vozidla na linku tísňového volání 112, umístěn nejpozději od března roku 2018. Podle europoslanců umožní novinka rychleji a efektivněji zachraňovat životy lidí při nehodách a povede ke snížení nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Europoslanci během hlasování o povinném zavedení systému eCall

Článek

Zařízení automaticky upozorní záchranáře, hasiče a policisty na vážnou dopravní nehodu. Záchranné složky budou tak podle europoslanců moci rychleji rozhodnout o efektivním způsobu zásahu a předejít zbytečným průtahům.

Foto: Právo

Systém eCall

Zavedení systému je podle zpravodajky návrhu Olgy Sehnalové důležitým krokem ke snížení úmrtnosti na silnicích a závažnosti zranění při nehodách. „ECall, coby veřejná služba, která bude všem občanům poskytována zdarma bez ohledu na typ či pořizovací cenu vozu, k naplnění tohoto cíle přispěje,“ uvedla česká sociálnědemokratická europoslankyně.

Kritici systému vyčítají, že podle nich povede k omezení soukromí řidičů, neboť bude možné snadno dohledat pohyb jejich vozidel. Toto riziko však bude podle zastánců návrhu minimalizováno tím, že systém bude aktivní pouze v případech nouze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám