Hlavní obsah

Toyota postaví v Mexiku a Číně nové továrny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor postaví dva nové závody na výrobu aut - jeden v Mexiku a jeden v Číně. Chce tak zvýšit kapacitu výroby a odrazit konkurenci, která se ji snaží sesadit z pozice největší automobilky světa podle počtu prodaných aut. K největším rivalům Toyoty nyní patří hlavně Volkswagen.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Toyota tak ukončuje období, kdy žádné nové investice neprováděla. Prezident Toyoty Akio Toyoda před třemi lety zmrazil rozšiřování výroby, protože předešlá rychlá expanze měla negativní dopady na kvalitu, což vyústilo v rozsáhlé svolávání aut do servisů. Pokles prodeje během finanční krize navíc výrazně snížil využití výrobních kapacit a zvýšil zásoby.

V Mexiku přitom Toyota postaví svou první továrnu. Celková investice do závodu s kapacitou výroby 200 000 vozů ročně má činit jednu miliardu dolarů (25,7 miliardy korun).

V podniku má vzniknout asi 2000 pracovních míst. Od roku 2019 se má v Mexiku vyrábět model Corolla a firma tam hodlá přesunout výrobu tohoto modelu z továrny v kanadském Ontariu.

Letos možná Toyotu předežene koncern Volkswagen

V Číně pak Toyota investuje 52,5 miliardy jenů (11,3 miliardy korun) do třetí výrobní linky v závodě v Kantonu, který vlastní spolu s místní firmou Guangzhou Automobile Group. Výroba na nové lince má začít v roce 2017 a bude mít kapacitu výroby 100 000 vozů ročně.

Celosvětový prodej Toyoty loni stoupl o tři procenta na 10,23 miliónu vozů, a firma tak třetí rok za sebou předstihla německý Volkswagen i svého amerického rivala General Motors.

V letošním roce nicméně Toyota počítá s poklesem prodeje asi o jedno procento. Podle některých odborníků by tak japonskou firmu mohl v čele světového automobilového trhu vystřídat právě Volkswagen.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám