Hlavní obsah

Revoluční automobilové odemykání vymysleli v Přelouči, nepotřebuje klíč

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdvižení vyvolali na autosalonu v Ženevě přeloučští vývojáři německého výrobce autozámků Kiekert s automobilovým zámkem budoucnosti. Automobil nepotřebuje ani venkovní zámek na klíč, a dokonce ani kliku u dveří. Stačí se dotknout určitého místa na karoserii.

BEZ KOMENTÁŘE: Revoluční systém zamykání dveří auta pochází z ČeskaVideo: Kiekert

 
Článek

„Náš elektrický zámek z Přelouče otevírá výrobcům automobilů nový svět moderních zamykacích řešení,“ s uspokojením konstatoval v Ženevě Karl Krause, předseda představenstva společnosti Kiekert AG. Přeloučští konstruktéři a perspektivní výrobci autozámku budoucnosti pro novinku vymysleli jednoduché jméno: Budil. Padli do noty designerů, kterým viditelné kliky u studií nových automobilů zřetelně vadí.

„Návrháři vozidel ze svých futuristických konceptů automobilů vědomě odstraňují vnější kliky dveří. Kiekert představuje koncept založený na systému elektrického zámku, který výrobcům automobilů nabízí rozsáhlé možnosti z hlediska stylu a návrhu,“ potvrdila Právu mluvčí společnosti Monika Jakubczyková.

Mechanická záloha nechybí

V Ženevě se zástupci firmy těšili z chvály, obdivu, přijímali předběžné objednávky, ale zároveň museli odpovídat na důležitou otázku: Je revoluční systém zamykání také bezpečnější než dnes téměř do dokonalosti dovedené mechanické a elektrické systémy? Jednoduše řečeno, na karoserii si může sáhnout každý. „Pokud jde o bezpečnost, společnost Kiekert nepřipouští žádné kompromisy,“ uvedla Jakubczyková. O tom, v čem je finta, s ohledem na zaskočenou konkurenci vývojáři Kiekertu samozřejmě mlčí.

Na přání zákazníka může být modulární elektrický zámek plně zálohován nouzovým mechanickým otevřením, které zajistí plnou funkčnost i při výpadku napájení. Kromě toho LED osvětlení integrované v zámku zvyšuje bezpečnost ostatních účastníků provozu: oproti současným odděleným výstražným světlům dveří je ve tmě jasně viditelný celý otevírací rádius dveří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám