Hlavní obsah

Na registrační značce vozidla bude už jen červená známka

Právo, jn

Po absolvování povinné prohlídky ve stanicích měření emisí již řidiči neobdrží zelenou známku na registrační značku. Vyplývá to z novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti od letošního 1. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Známky o provedené technické kontrole a měření emisí na SPZ. Od ledna 2015 dostávají řidiči jen jednu – červenou.

Článek

„Řidiči tak už mohou potkávat v provozu vozidla, která mají na svých registračních značkách vylepenu jenom jednu známku, a to červenou. Ta bude nově značit splnění podmínek norem jak z hlediska kontroly emisí, tak vyhovujícího technického stavu vozidla,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Do konce loňského roku se na registrační značku vylepovaly známky dvě, zelená – emise a červená – technický stav.

Bude stačit jenom protokol

Cílem změny je podle mluvčího odstranit nadbytečné administrativní úkony. Stanice měření emisí ušetří, protože už nemusí nakupovat průkazy, do nichž se záznamy o emisích prováděly. Teď stačí vytisknout pouze protokol o absolvování této povinnosti, který značí, že vozidlo emise splňuje a může být vykonána technická prohlídka.

„Řidiči mají nadále povinnost absolvovat obě prohlídky. Je tedy nutné s vozidlem nejprve projít stanicí měření emisí, a pokud je vše v pořádku, následně podstoupit i kontrolu technického stavu,“ vysvětluje Novák.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Ministerstvo dopravy řidičům doporučuje zelenou nálepku z registrační značky nesloupávat, protože by přitom mohli poškodit její ostatní znaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám