Hlavní obsah

Na registrační značce vozidla bude už jen červená známka

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po absolvování povinné prohlídky ve stanicích měření emisí již řidiči neobdrží zelenou známku na registrační značku. Vyplývá to z novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti od letošního 1. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Známky o provedené technické kontrole a měření emisí na SPZ. Od ledna 2015 dostávají řidiči jen jednu – červenou.

Článek

„Řidiči tak už mohou potkávat v provozu vozidla, která mají na svých registračních značkách vylepenu jenom jednu známku, a to červenou. Ta bude nově značit splnění podmínek norem jak z hlediska kontroly emisí, tak vyhovujícího technického stavu vozidla,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Do konce loňského roku se na registrační značku vylepovaly známky dvě, zelená – emise a červená – technický stav.

Bude stačit jenom protokol

Cílem změny je podle mluvčího odstranit nadbytečné administrativní úkony. Stanice měření emisí ušetří, protože už nemusí nakupovat průkazy, do nichž se záznamy o emisích prováděly. Teď stačí vytisknout pouze protokol o absolvování této povinnosti, který značí, že vozidlo emise splňuje a může být vykonána technická prohlídka.

„Řidiči mají nadále povinnost absolvovat obě prohlídky. Je tedy nutné s vozidlem nejprve projít stanicí měření emisí, a pokud je vše v pořádku, následně podstoupit i kontrolu technického stavu,“ vysvětluje Novák.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Ministerstvo dopravy řidičům doporučuje zelenou nálepku z registrační značky nesloupávat, protože by přitom mohli poškodit její ostatní znaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám