Hlavní obsah

Nissan a Honda svolají po světě přes půl miliónu vozů, airbagy mohou explodovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl miliónu vozů po celém světě svolají japonské automobilky Nissan Motor Company a Honda Motor. Důvodem jsou potenciálně nebezpečné airbagy od japonského dodavatele Takata. Airbagy na straně řidiče mohou mít vadný nafukovač, který může explodovat, a uvolněné kovové částice mohou zranit či zabít řidiče. S touto závadou se zatím po celém světě spojuje nejméně pět úmrtí a desítky zranění.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Druhá největší japonská automobilka Nissan svolá ke kontrolám kolem 152 tisíc vozů s postranními airbagy. Svolávací akci prý firma rozšiřuje po „neobvyklém“ spuštění airbagu od Takaty, ke kterému došlo v listopadu na vrakovišti v Japonsku.

„Na základě nových informací získaných od výrobce Takata se Nissan rozhodl rozšířit svolávací kampaň o vozidla MY2003-MY2004, která nebyla zahrnuta ve stávající globální svolávací kampani. V České republice se jedná o 452 vozů, jejichž majitelé budou kontaktováni v nejbližší době od oznámení akce. Autorizované servisy Nissan opraví všechny potenciálně postižená vozidla pro zákazníky bezplatně,” řekl Novinkám PR manažer Nissanu Petr Kolář.

Kvůli stejnému incidentu svolal vozy i větší konkurent Toyota, u jehož automobilu došlo k incidentu při šrotování. Kromě těchto aut má do servisů zamířit také zhruba čtvrt miliónu dalších vozů od Nissanu, a to kvůli problému souvisejícímu s dveřními zrcátky.

Japonská Honda ve čtvrtek oznámila, že po celém světě svolá odhadem 400 tisíc vozidel, ve kterých preventivně nahradí potenciálně nebezpečné nafukovače. V Evropě se akce týká zhruba 100 tisíc vozů. Mluvčí Hondy přitom podle agentury Reuters uvedla, že firma bude muset odložit stranou více finančních prostředků, aby mohla zaplatit nejnovější svolávací akce. Konkrétní částku však zveřejnit nemůže.

Automobilky svolaly kvůli vadným airbagům Takaty od roku 2008 po celém světě více než 16 miliónů vozů. V USA zatím Takata a automobilky používající její airbagy svolaly k výměnám asi osm miliónů vozů, avšak vesměs jen ve státech s vysokou vlhkostí vzduchu, při níž může nafukovač vybuchnout. Takata na začátku měsíce odmítla požadavek amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) rozšířit svolávání automobilů s vadnými airbagy na celé Spojené státy. Firma za svůj postoj může dostat vysokou pokutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám