Hlavní obsah

Nejoblíbenější barvou automobilů je stále bílá

Bílá barva karoserie je z hlediska viditelnosti nejbezpečnější. Možná proto je na celém světě nejoblíbenější. Z první příčky celosvětové oblíbenosti sesadila stříbrnou barvu už v roce 2011. Je dokázáno, že řidiči vozů s bílou karosérií jsou vidět na cestách jako první, kvůli tomu také nejméně havarují a v mnoha zemích mají nižší pojistky. Podle průzkumu výrobců autolaků obliba bílé karoserie stále roste.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Octavia

Článek

V roce 2014 celosvětově připadalo na bílou barvu osmadvacet procent všech karoserií nově vyrobených vozidel. Přitom loni to bylo pětadvacet procent. Bílá karoserie je nejoblíbenější, na druhém místě skončila černá barva s osmnácti procenty. Třetí příčka patří šedé a stříbrné karoserii se třinácti procenty.

Celosvětová popularita barev vozů v % v roce 2014
Bílá28 (25)
Černá18 (18)
Stříbrná13 (18)
Šedá13 (12)
zdroj: PPG Automotive OEM Coatings

Nejoblíbenější barvou auta mezi tuzemskými motoristy je také bílá. Naopak podíl dříve dominantní šedé klesá. Třetí nejoblíbenější je modrá. Nejméně oblíbené jsou fialové, modrozelené a žlutozelené vozy. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

Preference barev se u jednotlivých značek liší. Například u jedničky na trhu Škody je nejoblíbenější bílá. Nejvíce Audi nebo Porsche se prodalo v černé barvě, u Volkswagenu vede bílá a u Fordu je tradičně nejoblíbenější modrá.

Bílá barva autolaku má kromě bezpečnosti další výhodu, o které se příliš nemluví. Zůstává nejdéle čistá, a tudíž se vůz nemusí mýt tak často.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám