Hlavní obsah

Zimní gumy jsou o deset procent dražší, nejlevnější jsou v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o zimní pneumatiky by letos mohl proti loňsku růst dvouciferným tempem. Ceny jsou přitom v průměru až o deset procent vyšší. Vyplývá to z údajů prodejců a distributorů pneumatik.

Foto: Suzuki ČR

Článek

Podle analýzy společnosti Karsa Technologies, která sleduje ceny v internetových obchodech, zdražily gumy kvůli intervencím ČNB na oslabení koruny o sedm až deset procent. Nejpříznivějším měsícem pro nákup má být listopad.

"Během listopadu je cena zimních pneumatik nižší až o tři procenta oproti předcházejícím měsícům," uvedl Michal Ježek z Karsy. Nákup zimních pneu je podle něj specifický v tom, že od listopadu by již motoristé měli mít kvůli zákonným požadavkům přezuto, poptávka se proto soustředí na září a říjen, v listopadu pak obchodníci zlevňují zboží.

Ročně 2,6 miliónu pneumatik

Pokud si motoristé chtějí výhodně pořídit nové modely zimních pneumatik, měli by podle Karsy vyčkat až 294 dnů od uvedení těchto produktů na trh. Po uplynutí této doby cena zpravidla klesá až o 22 procent.

Sezóna přezouvání tradičně vrcholí ve druhé polovině října. Od listopadu do března totiž musí mít vozidla ze zákona přezuto vždy při zhoršených povětrnostních podmínkách. Ročně se v Česku prodá kolem 2,6 miliónu zimních pneu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám