Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů si v autě nezvládne vyměnit žárovku

Novinky, mif

Většině Čechů nečiní žádný problém dolít vodu do ostřikovačů. Na doplnění motorového oleje si však troufne jen polovina dotázaných, víceméně podobně jsou na tom tuzemští motoristi také v otázce výměny žárovek. Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Údržba auta: Co Češi sami nezvládnou?

Článek

„Průzkum nám ukázal, že 76 % Čechů dokáže bez problému doplnit vodu v ostřikovačích, nicméně už jen polovina by zvládla dolít olej či vyměnit žárovku v předních nebo zadních světlech. To s blížící se zimou, kdy je brzy tma, může být problém,“ řekl Michal Zadák, manažer serveru Sauto.cz.

„Přitom u starších aut není výměna tak složitá a tato znalost vám může nejen zachránit život, ale i ušetřit několik set korun za servis. Než příště vyjedete, nechte si od kamaráda ukázat, jak žárovku vyměnit, nebo se koukněte na internet, kde najdete spoustu jednoduchých návodů,“ poradil Zadák.

Starší lidé umějí mnohem více než mladší.
Michal Zadák, manažer serveru Sauto.cz

Více než dvě třetiny motoristů pak náročnější úkony svěřují do rukou servisů a placených automechaniků. Například na výměnu brzdových destiček si svépomocí troufne pouze 15 % dotázaných.

„Zajímavostí je fakt, že znalost základních úkonů se diametrálně liší u různých věkových skupin. Starší lidé, kteří byli zvyklí se v autech z nutnosti i vlastní vůle ‚vrtat‘, umějí mnohem více než mladší, kteří obvykle za podobné služby nyní většinou spíše platí,“ uzavřel manažer serveru Sauto.cz.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Data vycházejí z nástroje nazývaného Výzkumník. Jeho prostřednictvím se mohou lidé podílet na mapování webu i sdělovat nápady ohledně toho, co jim na internetu chybí. Zástupci české portálové jedničky touto cestou zároveň získají zpětnou vazbu na své služby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám