Hlavní obsah

Škoda ukázala novou fabii

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čekání je u konce. Po sedmidílném puzzle, ze kterého na fotografiích detailů nebylo z nového modelu mnoho vidět, mladoboleslavská automobilka v úterý ráno konečně uvolnila první oficiální fotografie třetí generace fabie.

Foto: Škoda

Škoda Fabia (2014)

Článek

V porovnání s předchůdcem je nová fabia, pro kterou se používá interní kód SK260, o devět centimetrů širší a o tři centimetry nižší. V nabídce bude 15 barev karoserie, přičemž 12 bude metalických. Nejmenší kola budou mít průměr 14, největší 17 palců. Do nabídky se dostane i verze Monte Carlo, která má zadní spoiler, výrazný difuzor v černé barvě, sportovní sedačky a výraznější přední nárazník.

Fabia třetí generace je s délkou 3992 mm o 8 mm kratší než druhá generace, ta je dlouhá rovné čtyři metry. Šířka je větší o devět centimetrů, výška „spadla” o 31 mm na 1467 mm. Rozvor náprav se prodloužil o 5 mm na 2470 mm. Vpředu je větší prostor pro cestující (1021 vs. 989 mm), vzadu je naopak místa méně (963 vs. 994 mm).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia III - detail předního světlometu

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia III - detail zadního sloupku

Kompletní seznam motorů pro Fabii III
motorpalivovýkonpřevodovky
1,0 MPIB44 kW5M
1,0 MPIB55 kW5M
1,2 TSIB66 kW5M
1,2 TSIB81 kW6M, 7 DSG
1,4 TDIN55 kW5M
1,4 TDIN66 kW5M, 7 DSG
1,4 TDIN77 kW5M

Zavazadlový prostor se rozšířil o 15 litrů na nynějších 330 l. Při sklopení zadních sedaček si fabia mezigeneračně mírně pohoršila, konkrétně o 30 litrů. Pohotovostní hmotnost nové fabie se dostala pod magickou jednu tunu, nejlehčí verze váží 980 kilogramů.

Foto: maž, Novinky

Škoda Fabia / Roomster (facelift 2010)

Sportovnější vzhled, zadní světla odkazují na první fabii

„Při vývoji třetí generace modelu Fabia jsme kladli větší důraz na sportovnější charakter, auto jsme celkově koncipovali ‚vzletněji’. Výsledkem je mladistvý, svěží a moderní malý vůz, který ve svém segmentu stanoví nová měřítka,“ uvedl šéfdesignér Škody Jozef Kabaň.

„Na přídi jsme například opticky zvýraznili mřížku chladiče a světlomety, které nyní vizuálně tvoří jeden celek. To podtrhuje větší šířku vozidla, stejně jako výrazně tvarovaná kapota s dvěma charakteristickými prolisy po stranách. Tento efekt posilují široké, ostře řezané přední světlomety a šířku zvýrazňující mlhové světlomety. Sílu demonstruje i jasné horizontální členění zadní části. Výrazná silueta s vysokou, ostrou „tornádo“ linií přidává modelu na dynamičnosti,“ doplnil Kabaň.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia (2014)

Ceny zatím oznámeny nebyly, výstavní premiéra se odehraje zkraje října na pařížském autosalonu. Škoda zanedlouho představí i praktičtější, z „krátké” fabie odvozenou verzi kombi.

Anketa

Jak se vám líbí vzhled Škody Fabie třetí generace? (známkování jako ve škole)
1
67 %
2
9,2 %
3
10 %
4
3,2 %
5
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18391 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám