Hlavní obsah

Díky nové technologii nemusíte při platbě parkovného vystupovat z auta

Novinky, maž

Litevská společnost Paysera představuje novou technologii, která usnadní platbu za parkovné. Principem je virtuální peněženka, která je přiřazená k registrační značce konkrétního automobilu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Platit za parkovné, aniž byste museli hledat drobné mince, je možné už i v České republice. Kupříkladu v Pardubicích, Hradci Králové nebo v Karlových Varech lze platit prostřednictvím SMS zprávy. Nová technologie Paysera placení ještě zjednodušuje – nejenomže nemusíte vystupovat, není nutné ani na mobilním telefonu vyťukávat zprávu.

Princip je vcelku jednoduchý – zaregistrujete si tzv. elektronickou peněženku, ke které je přiřazena konkrétní registrační značka vozidla. Na parkovištích, která tuto technologii podporují, pak stačí pouze projet bránou. Systém si při výjezdu odečte příslušnou částku.

Technologii Paysera, spuštěnou přede dvěma roky, již na jiné bezplatné platby využívá 150 tisíc uživatelů, po celém světě ji podporuje 70 bankovních domů. Za loňský rok se skrz tuto, v Česku nepříliš známou a rozšířenou technologii údajně „protočily“ tři miliardy korun.

Nová technologie pro placení parkovného bude uvedena do provozu v červenci letošního roku. Prvním městem, které tento vynález zavede do praxe, se stane litevské hlavní město Vilnius.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám