Hlavní obsah

Audi loni klesl zisk, prodalo ale rekordních 1,58 miliónu aut

Německému výrobci luxusních aut Audi klesl loni navzdory rekordnímu prodeji zisk. Mohly za to vyšší náklady na nové závody a nové modely a slevy, kterými se snaží výrobci aut přilákat ke koupi zákazníky v Evropě. Provozní zisk klesl o 6,2 procenta na 5,03 miliardy eur (137,6 miliardy korun).

Foto: Audi

Audi TT (2014)

Článek

Výsledky však překonaly i nejvyšší odhad analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti čekali zisk nejvýše 4,87 miliardy eur. Příjmy stouply o dvě procenta na rekordních 49,9 miliardy eur. Již dříve firma uvedla, že její prodej loni vzrostl o osm procent na rekordních 1,58 miliónu vozů. Dodávky aut se zvýšily ve všech regionech.

Další pokles provozního zisku čeká firma i letos kvůli mimořádným nákladům na expanzi v zahraničí, novým modelům a technologiím. Příjmy se však mají zvýšit na více než 50 miliard eur. Firma chce do roku 2018 investovat do nových modelů, závodů a technologií 22 miliard eur.

Chce prodávat více než BMW

Audi nyní staví nové závody v Mexiku a Brazílii a v letošním roce by měla být vůbec poprvé výroba automobilky na domácím trhu, v Německu, nižší než v zahraničí. Na zisku celé skupiny Volkswagen se Audi podílí téměř polovinou.

Do roku 2020 chce Audi zvýšit dodávky aut na trh o téměř čtvrtinu na nejméně dva milióny a sesadit konkurenční BMW z pozice největšího prodejce luxusních aut na světě.

Audi patří stejně jako česká Škoda Auto do skupiny Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám