Hlavní obsah

Poptávka po CNG a LNG ve světě vzrostla za šest let o 220 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětová poptávka po stlačeném zemním plynu (CNG) a zkapalněném zemním plynu (LNG) vzrostla mezi roky 2008 až 2013 o 220 procent na 30,1 miliardy metrů krychlových. Na světě již jezdí 20 miliónů CNG vozidel, v roce 2009 to bylo zhruba deset miliónů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Citigo CNG Green tec (2012)

Článek

"CNG zažívá celosvětově velký rozmach. Evropská unie počítá se 160 milióny eur (asi 4,4 miliardy Kč), které budou investovány do infrastruktury CNG stanic v EU," uvedl výkonný ředitel Evropské asociace pro zemní plyn a biometan v dopravě (NGVA Europe) Lennart Pilskog.

Dodal, že návrh směrnice o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva přímo nařizuje státům EU zajistit veřejně přístupnou infrastrukturu pro dodávku CNG s přesnými vzdálenostmi mezi čerpacími stanicemi, které umožní provoz vozidel na CNG na celém území EU, a určitého počtu čerpacích stanic umístěných v městských aglomeracích.

Spotřeba CNG v Evropě roste

Evropská plynárenská asociace Eurogas uvádí, že spotřeba CNG v Evropě se může do roku 2035 zvýšit až sedminásobně. Podle německé energetické agentury DENA vzrostla poptávka po CNG již loni v první polovině roku meziročně o 60 procent.

V ČR na stlačený zemní plyn jezdí více než 6700 vozů, největší vozové parky společností v Česku mají 500 až 700 CNG vozidel. CNG se stále více využívá v organizacích a firmách. Spotřeba CNG pro automobily se v loňském roce v Česku zvýšila meziročně o 44 procent na zhruba 22 miliónů metrů krychlových. Za posledních pět let se ztrojnásobila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám