Hlavní obsah

Polovina Čechů jezdí do neautorizovaných servisů, nejčastěji dvakrát ročně

Polovina Čechů jezdí do autorizovaného servisu, půlka do neznačkového. Tak by se daly jednou větou shrnout výsledky průzkumu agentury Stem/Mark vypracovaného pro servisní síť Q-Service. Servis Češi navštěvují dvakrát ročně, nejčastěji kvůli výměně pneumatik.

Foto: archiv Právo, Právo

Nejčastěji jezdí lidé do servisu měnit pneumatiky.

Článek

Lidé si přitom ze tří čtvrtin servis vybírají podle vlastní zkušenosti, pro 40 procent je na prvním místě kvalita služeb, 29 procent dá na doporučení a 24 procent se rozhoduje podle ceny. Kolem 53 procent lidí v posledních pěti letech svůj servis nezměnilo.

Neautorizované servisy navštěvují nejčastěji lidé ve věkové skupině mezi 30 a 44 lety. Celkem 53 procent dotázaných jezdí do autoservisu dvakrát do roka, jednou ročně jezdí do servisu 15 procent a méně často pak 12 procent dotázaných. Zhruba devět procent motoristů jezdí do servisu jednou za dva měsíce nebo častěji a osm procent naopak nejezdí do servisu nikdy.

Nejčastěji výměna pneumatik

Kolem 54 procent respondentů jezdí do servisu měnit pneumatiky, 45 procent dotázaných odpovědělo, že důvodem návštěvy je výměna oleje, 41 procent dále uvedlo pravidelnou servisní prohlídku a 29 procent dotázaných jezdí do servisu nejčastěji kvůli měření emisí a zajištění STK.

Průměrná útrata v autoservisu je 2750 korun. Průměrná útrata v neznačkovém servisu je 2372 Kč, což je o 1010 Kč méně, než je průměr v autorizované provozovně.

Anketa

Kde servisujete své vozidlo?
V autorizovaném servisu
25,2 %
V neautorizovaném servisu
74,8 %
Celkem hlasovalo 747 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám