Hlavní obsah

Další automobilka prchá z Austrálie, Toyota ukončí výrobu za tři roky

Austrálie přestane být zemí, kde se vyrábějí automobily. Po americké GM se další přední světový výrobce rozhodl ukončit výrobu ve zdejší zemi. Toyota přestane v zemi auta vyrábět v roce 2017, stejně jako GM. Ford loni v květnu oznámil, že zde ukončí výrobu v roce 2016.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Analytici již dříve varovali, že pokud odejde ze země i Toyota, hrozí zhroucení australského automobilového trhu. Australský automobilový průmysl se již několik let nachází pod tlakem kvůli vysokým nákladům, silné domácí měně, malému domácímu trhu a ostré konkurenci na něm. Odvětví přímo zaměstnává přes 50 tisíc lidí a závisí na něm dalších 200 tisíc pracovních míst. Vláda již vynaložila na podporu automobilového sektoru miliardy dolarů.

"Udělali jsme vše, co jsme mohli, pro to, abychom přeměnili naše podnikání, ale realita je taková, že je zde příliš mnoho faktorů mimo naši kontrolu, kvůli nimž není možné vyrábět auta v Austrálii," uvedl v prohlášení prezident australské pobočky Toyoty Max Jasuda. Toyota vyráběla vozy v zemi více než půl století.

Vloni se v Austrálii vyrobilo 178 tisíc aut

Kvůli ukončení výroby přijde v Toyotě o práci 2500 zaměstnanců. Další desetitisíce míst jsou ohroženy u dodavatelů. V australském automobilovém průmyslu působí zhruba 150 dodavatelských firem s více než 40 tisíci zaměstnanců. Toyota zůstane v Austrálii nadále jen prodejcem aut, napsaly agentury AP a Reuters.

Na australském trhu se ročně prodává zhruba 1,1 miliónu automobilů. Prodej místně vyráběných vozů ale klesl na méně než čtvrtinu celkového odbytu ze zhruba 390 000 v roce 2005. Podle Mezinárodní organizace výrobců motorových vozidel se v roce 2012 v Austrálii vyrobilo zhruba 178 tisíc vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám