Hlavní obsah

Citroën C4 Cactus: Před nárazy ochrání vzduchové kapsle

Novinky, maž

Citroën ve čtvrtek v Paříži představil nový model nazvaný C4 Cactus. Ten kromě čistého designu přináší zajímavě pojatý interiér a nové technologie, z nichž dvě se dosud v žádném sériovém autě neobjevily. Citroën uvádí, že „kaktus” je o dva metráky lehčí než současná verze C4.

BEZ KOMENTÁŘE: Citroën C4 CactusVideo: Citroën

 
Článek

Na délku měří nový model, který se ve světové premiéře ukáže už za pár týdnů na ženevském autosalonu, 416 cm, široký je 173 cm. Rozvor náprav je stejný jako u současné C4 – 2,6 metru.

Proti současné C4 nový model shodil podstatných 200 kilogramů. Design interiéru se nese v minimalistickém duchu, ubylo množství tlačítek a místo nich uvnitř najdete dotykové displeje.

Foto: Citroën

Citroën C4 Cactus (2014)

Originální technologie

C4 Cactus přináší i novinky dosud v sériových autech nevídané. Za zmínku stojí zejména dvě technologie, které u konkurenčních aut nenajdete. Jde o airbag spolucestujícího přesunutý do stropu (technologie Airbag in Roof). Díky tomu mají cestující vepředu více prostoru a větší je také objem odkládací přihrádky.

Foto: Citroën

Citroën C4 Cactus (2014)

Druhou inovací jsou vzduchové kapsle, které jsou v různých barevných provedeních umístěny kolem celého auta. Cílem je ochrana před nárazy a poškrábáním, typicky v malých rychlostech (například při couvání na parkovišti). Jejich pružný povrch z TPU (termoplastický polyuretan) tvoří vzduchové kapsle. Ty jdou snadno vyměnit a nevyžadují žádnou speciální údržbu.

O motorech zatím nepadlo ani slovo, více bude jisté po světové premiéře. Prodej bude zahájen patrně hned poté.

Foto: Citroën

Citroën C4 Cactus (2014)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám